Shane David Colvin
Noorse moleculair bioloog doet onderzoek naar kanker.

‘Nanorobots kunnen de deur naar een nieuw tijdperk openen’

Fahri Saatcioglu doet onderzoek naar prostaatkanker en de wijze waarop kankercellen ons lichaam aantasten. Hij beschouwt nanorobots als de doorbraak van de toekomst en zou een inmiddels overleden Indiase filosoof hebben willen ontmoeten.

Wanneer begon de wetenschap te lonken?

Ik ben altijd enorm gefascineerd geweest door de natuur en biologie, maar pas toen ik op de middelbare school het leven kon bekijken door een microscoop, wist ik dat ik onderzoeker wilde worden.

Ik ging geheel op in die microscopische wereld, en dat is zo gebleven.

Charles Darwins invloed op ons begrip van de wereld valt niet te overschatten.

Wat is uw grootste inspiratiebron?

Veel grote wetenschappers hebben me door de jaren heen geïnspireerd.

De natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feynman had een fantastisch inzicht in het leven en de wetenschap. En de invloed van Charles Darwin op ons begrip van de wereld valt niet te overschatten.

Zijn enorme geduld om tot zijn observaties te komen en die te verspreiden is ook een enorme inspiratie voor mij.

Welke prestatie van de mens is het belangrijkst?

De ontdekking van de relativiteitstheorie door Albert Einstein in 1905 en de daaropvolgende theorie van de kwantummechanica, die onder meer aantoonde dat alle voorwerpen zich gedragen als deeltjes en als golven die zich over een deel van de ruimte uitstrekken.

Deze ontdekkingen hebben onze kijk op het leven zoals wij dat kennen en de oorsprong ervan volledig omgegooid.

De kwantummechanica heeft nog geen ingang gevonden in de biologie, mijn vakgebied, maar ik ben er zeker van dat dit staat te gebeuren. Dan zal ze waarschijnlijk tot allerlei nieuwe ontdekkingen en theorieën leiden.

Noorse moleculair bioloog doet onderzoek naar kanker.
© Shane David Colvin

Cv

Naam en functie

Fahri Saatcioglu, geboren in 1963, is een Noorse moleculair en celbioloog. Hoogleraar aan het instituut voor biowetenschap in Oslo. Studeerde onder meer aan de University of California en Harvard in de VS.

Wetenschap

Fahri Saatcioglu bestudeert al meer dan 15 jaar prostaatkanker op cellulair en moleculair niveau. Hij gaat na hoe hormonen de cellen in ons lichaam beïnvloeden, met name hoe mannelijke geslachtshormonen de ontwikkeling van prostaatkanker beïnvloeden.

In 2019 publiceerde hij in het tijdschrift Nature een studie over een nieuwe behandeling van prostaatkanker: het medicijn MKC8866, dat een kettingreactie in kankercellen vernietigt, waardoor ze inactief worden. Hij is meermaals bekroond voor zijn werk en is gastdocent aan Harvard.

Privé

Is geboren en getogen in Turkije. Woont sinds 2005 in Oslo, Noorwegen.

Op welk resultaat in uw werk bent u het meest trots?

Ik ben vooral trots op wat we hebben bereikt op het gebied van de behandeling van prostaatkanker.

Kankercellen kapen de zogeheten stressresponsmechanismen van normale cellen om te overleven en zich te verspreiden. Maar de chemische stof MKC8866 blokkeert het vermogen van kankercellen om deze functie van andere cellen te kapen, waardoor ze hun werking verliezen.

We hopen over vijf à zes jaar een volledig nieuwe en verbeterde therapie klaar te hebben.

Wat zijn de grootste nog openstaande vragen?

Heeft het heelal een grens? Zijn er andere universa dan het ons bekende? Bestaan er buitenaardse levensvormen?

Deze vragen houden ons al duizenden jaren bezig, maar ondanks de grote vooruitgang in de wetenschap zijn we nog geen stap dichter bij de antwoorden.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de onbeantwoorde vragen in verband met het menselijk bewustzijn – vanuit filosofisch, psychologisch, spiritueel en biologisch oogpunt. Zelf probeer ik mijn eigen bewustzijn te begrijpen door meditatie en yoga.

Welke (dode of levende) persoon wilt u ontmoeten?

Adi Shankara. Hij was een Indiase filosoof en theoloog uit begin 8e eeuw die methoden ontwikkelde om het bewustzijn subjectief te verkennen door middel van geavanceerde meditatietechnieken. Zijn leerboeken zijn eenvoudig en toch enorm diepgaand.

Adi Shankara was een Indiase filosoof.

Theoloog en filosoof Adi Shankara heeft onder meer vier kloosters in India opgericht.

© Raja Ravi Varma

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat meditatie een positief effect heeft op lichaam en geest. Ik pas altijd Adi Shankara’s technieken toe als ik mediteer.

Van welke ontdekking in de wetenschap was u het meest onder de indruk?

Het gebruik van nanorobots bij de behandeling van kanker en als therapie in het algemeen.

Nanorobots kunnen de deur openen naar een heel nieuw tijdperk in de geneeskunde. Nog maar een paar jaar geleden was het idee van piepkleine robots die het lichaam van binnenuit kunnen behandelen, pure sciencefiction.

Nu zijn er al succesvolle proeven gedaan met nanorobots die ziekten kunnen bestrijden. Het is enorm fascinerend.