nanodeeltje top

Nanodeeltjes gooien precisiebommen met medicijnen op kanker

Minuscule nanokoeriers zijn effectieve wapens tegen kanker, omdat ze medicijnen lokaal naar de tumor kunnen brengen. Onderzoekers hebben het wapen geoptimaliseerd door de kleine medicijnenbezorgers een veel betere vorm te geven.

20 september 2016 door Karine Kirkebæk

Nanodeeltjes kunnen als microscopische pakezeltjes onder andere chemotherapie rechtstreeks afleveren in de celkernen van tumoren.

Dat is een groot voordeel, omdat daardoor meer kankercellen kunnen worden gedood, zonder dat het omliggende weefsel wordt beschadigd.

Een moeilijke reis

Om het medicijn naar de tumor te brengen, moet een nanodeeltje een ingewikkelde weg afleggen, waarbij het allerlei grenzen moet oversteken.

Zo moet het celmembranen en bloedbanen passeren en mogelijk de bloed-hersenbarrière, als het doel van de reis een tumor in de hersenen is.

Op die moeilijke weg komt de nanotechnologie tot zijn recht. Want nanodeeltjes zijn met een diameter van 1 tot 100 nanometer klein genoeg om alle barrières in het lichaam te kunnen slechten.

Nanowormpjes vinden de weg

Onderzoekers van de University of New South Wales in Australië hebben onlangs ontdekt dat de vorm van het nanodeeltje belangrijk is voor de bezorging van het medicijn.

Tot nog toe hebben onderzoekers vooral gewerkt met nanobolletjes. Maar het Australische onderzoeksteam onder leiding van Elizabeth Hinde ontdekte dat er een veel gunstigere vorm is.

Nanodeeltjes in de vorm van een staafje of worm kunnen veel makkelijker binnendringen in celkernen, om daar hun pakketje medicijnen af te leveren.

Succes tegen hersenkanker

Eerder dit jaar boekten Amerikaanse onderzoekers een verrassend succes met een tot nog toe ongeneeslijke vorm van hersenkanker: glioblastoma multiforme (GBM).

Nanodeeltjes met medicijnen bleken veel meer kankercellen te doden dan bij eerdere behandelingen was gelukt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: