Malariamedicijn helpt 26-jarige vrouw met hersentumor

Een 26-jarige vrouw met een agressieve hersentumor heeft nieuwe hoop gekregen na een behandeling met het malariamedicijn cloroquin. Onderzoekers willen het experiment nu uitvoeren op een grotere groep patiënten.

Hersenkanker

Het malariamedicijn cloroquin blijkt effectief als behandeling tegen hersenkanker.

© Shutterstock

'Je hebt nog hooguit 12 maanden te leven.'

Dat was het slechte nieuws dat Lisa Rosendahl te horen kreeg toen haar artsen anderhalf jaar geleden ontdekten dat haar tumor resistent was geworden voor chemotherapie en andere behandelingen tegen kanker.

Maar dankzij een experimentele behandeling met het cloroquin, een geneesmiddel dat normaal gesproken gebruikt wordt bij malaria, zijn wetenschappers van de University of Colorado erin geslaagd om Lisa's tumor weer behandelbaar te maken.

Tumor wordt resistent

Video

Lisa Rosendahl lijdt aan een agressieve vorm van hersenkanker, glioblastoom of glioom genoemd, die resistent is voor kankermedicijnen.

Dat komt door een soort zelfkannibalisme, autofagie genoemd, waarbij de kankercellen hun eigen dode cellen opeten om ruimte te maken voor nieuwe, 'gezonde' kankercellen.

En dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat de kanker immuun wordt voor bijvoorbeeld chemotherapie.

Verrassend resultaat

Het malariamedicijn cloroquin gaat autofagie tegen en daarom besloten de onderzoekers om Lisa te behandelen met een cocktail van cloroquin en het kankerremmende geneesmiddel vemurafenib.

Lisa was al eerder behandeld met vemurafenib, helaas zonder resultaat. Maar dit keer was de uitslag totaal anders.

'Tot onze verbazing sloeg de behandeling aan en na vier weken kon ze weer lopen, en haar armen, benen en handen gebruiken,' aldus Jean Mulcahy-Levy, een van de onderzoekers.

Samen met haar collega's heeft ze de behandeling inmiddels ook toegepast op twee andere patiënten – en met succes. Ze hoopt dat ze binnenkort een groot klinisch onderzoek kan uitvoeren.