Let op de vroege waarschuwingssignalen die op kanker duiden

Veel te veel mensen gaan niet naar de dokter met een van de vroege signalen die kanker aangeven, en dat kost miljoenen levens. Kankerdeskundigen hebben een lijst van 10 signalen opgesteld, en hebben één advies: ga naar de dokter voor het te laat is.

Kanker arts onderzoek

Tot de helft van de mensen negeert fysieke symptomen en genen die de eerste aanwijzing kunnen vormen voor de ontwikkeling van kanker.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cancer Research UK, beschreven in de Britse krant The Independent.

Der reden dat zo veel mensen niet naar de dokter gaan, is volgens het onderzoek 'angst om de tijd van de dokter te verspillen'.

Dit zijn de waarschuwingssignalen die op kanker duiden

Deze symptomen kunnen een eerste aanwijzing vormen dat je kankerhebt: *** Aanhoudende hoest, een hese stem of problemen met slikken

  • Knobbeltjes onder de huid

  • Chronische of aanhoudende diarree of verstopping

  • Plotseling, onverklaarbaar gewichtsverlies

  • Wonden die niet genezen

  • Bloed in braaksel, urine of ontlasting

  • Bloedingen buiten de menstruatie

  • Het gevoel dat je je darmen niet kunt legen op het toilet

  • Moedervlekken die groeien of van kleur of vorm veranderen

  • Aanhoudende, onverklaarbare pijn**

Kanker moet vroeg ontdekt worden

Cancer Research UK onderzocht 1700 Britten over een periode van 50 jaar, en kwam erachter dat meer dan 50% van hen een of meer van de vroege waarschuwingssignalen had gehad zonder naar de dokter te gaan.

Verreweg de meesten gingen niet naar het spreekuur omdat ze bang waren de tijd van de arts te verspillen of als hypochonder gezien te worden. Sommigen bleven weg uit angst dat het inderdaad om kanker ging.

Er was ook een grote groep die hoopte dat de symptomen vanzelf over zouden gaan.

Niet naar de dokter gaan is echter het slechtste wat je kunt doen als je een van de vroege waarschuwingssignalen ontdekt, zegt dr. Richard Roope tegen The Independent:

'Vaak zullen de symptomen niets met kanker te maken hebben, maar als dat wel het geval is, geeft een snelle diagnose een grotere kans op een geslaagde behandeling.'

Ga altijd naar de dokter met aanwijzingen voor kanker

De symptomen in de lijst van vroege waarschuwingssignalen voor kanker kunnen op alle vormen van kanker wijzen, waaronder longkanker, slokdarmkanker, darmkanker, lymfeklierkanker, prostaatkanker, borstkanker en huidkanker.

En volgens dr. Richard Roope van Cancer Research UK staat je maar één ding te doen als je ook maar de minste aanwijzing voor kanker ontdekt:

'Als je ook maar een beetje twijfelt, laat je dan onmiddellijk onderzoeken. Je verspilt nooit de tijd van de dokter als het om kanker gaat!