Kankercellen delen zich ongebreideld
Kankercellen kunnen zich zelfs in zeer dicht lichaamsweefsel delen. Die eigenschap willen onderzoekers ze gaan ontnemen.

Kankercellen zijn de andere cellen in het lichaam op meerdere punten de baas:
Ze leven langer en delen zich sneller dan gewone cellen. En onderzoekers vermoeden al langer dat de agressieve ziektecellen nog meer bijzondere eigenschappen hebben, waarmee ze zich snel kunnen verspreiden, zodat er overal in het lichaam tumoren ontstaan.
Een team wiskundigen van de Pennsylvania State University in de VS heeft geprobeerd achter de trucs van de kankercellen te komen. Ze ontwikkelden een wiskundig model dat voorspelt hoeveel ruimte normale cellen en kankercellen nodig hebben om zich te vermeerderen.
Daarna combineerden ze dit met computersimulaties die laten zien hoe de twee typen cellen zich door het lichaam verspreiden. Vervolgens pasten ze hun model aan met behulp van exacte resultaten van laboratoriumproeven met echte cellen.
Om het model te laten kloppen moesten de wiskundigen de kankercellen een veel groter vermogen geven om zich te delen, zelfs als ze heel dicht op elkaar zaten. Dat betekent dat gewone cellen niet zo makkelijk ruimte kunnen afdwingen als zieke.
Daarmee is er een mogelijke verklaring gevonden voor het feit dat kankercellen zich zelfs in zeer dicht weefsel kunnen delen en tumoren vormen.
Op termijn kan de ontdekking helpen een medicijn te ontwikkelen dat zich precies op die eigenschap van kankercellen richt, en daarmee het ontstaan van de dodelijkste tumoren voorkomt.