Borstkanker scan

Kankerbehandeling geneest borstkanker in 11 dagen

Door zeer agressieve borstkanker te behandelen met een combinatie van twee al bekende medicijnen zijn Britse artsen erin geslaagd om de kanker in slechts 11 dagen te genezen, en ze hopen dat deze behandeling chemotherapie geheel kan vervangen.

22 maart 2016 door Jakob Priess

Een combinatie van twee bekende geneesmiddelen stemt kankeronderzoekers optimistisch.

Twee Britse artsen zijn er namelijk in geslaagd om borstkanker te reduceren en zelfs te genezen bij vrouwen die op een operatie wachtten, schrijft de Britse omroep BBC.

De uitkomst werd bekendgemaakt op de European Breast Cancer Conference van 11 maart jl., en deskundigen spreken van een 'dramatisch' resultaat.

Kankerbehandeling succesvol in 11 dagen

De Britse artsen maakten gebruik van een combinatie van de geneesmiddelen lapatinib en herceptin.

Ze waren eigenlijk alleen op zoek naar een manier om zeer agressieve borstkanker af te remmen in de tijd tussen de diagnose en de operatie, en chemotherapie, maar de resultaten overtroffen alle verwachtingen.

In totaal behandelden ze 66 vrouwen met tumoren tussen de 1 en 3 cm, en bij zeven van hen verdween de kanker geheel. Bij 11 anderen werd de tumor teruggebracht tot een omvang kleiner dan 5 mm.

In meerdere gevallen lagen de vrouwen na een behandeling van slechts 11 dagen op de operatietafel en kon de chirurg vaststellen dat er niets te opereren viel.

Veelbelovend voor kankerbehandeling

Een op de tien patiënten met borstkanker heeft de zeer agressieve variant, waarbij het eiwit HER2 de boosdoener is. Dit veroorzaakt tumoren die zeer resistent zijn tegen behandeling.

'Deze resultaten zijn zeer veelbelovend als ze blijken te kloppen, en dit kan de eerste stap zijn op weg naar een geheel nieuwe manier om HER2-positieve borstkanker te behandelen,' aldus professor Arnie Purushotham van Cancer Research UK.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: