Nieuwe immunotherapie leert het lichaam kanker aan te vallen en te genezen
Immunotherapie blijkt een effectief wapen te zijn tegen kanker. Het afweersysteem van het lichaam wordt toegerust om kankercellen aan te vallen, waardoor grote tumoren in slechts een paar weken spoorloos verdwijnen.

Er verschijnt een aantal nieuwe geneesmiddelen – bekend onder de verzamelnaam immunotherapie – in de schappen van de ziekenhuisapotheken. Deze medicijnen versterken het afweersysteem van de patiënt, waardoor het lichaam zelf kan afrekenen met tumoren.
Twee onderzoekers die de behandeling hebben ontwikkeld, ontvingen recent de prestigieuze Nobelprijs voor de Geneeskunde.
Met de nieuwe, slimme behandelmethoden zijn al patiënten genezen met onder andere kanker in het bloed. En in één geval verdween een huidkankergezwel van enkele centimeters groot binnen enkele weken.
Immunotherapie helpt lijf een handje
Anders dan chemotherapie en bestraling richt immunotherapie zich niet op de kankercellen. De behandeling stimuleert juist het afweersysteem, zodat het lichaam zelf tegen de kanker kan vechten.
In theorie zou het afweersysteem kankercellen zonder hulp moeten kunnen doden, net zoals het dat doet met vijandelijke bacteriën en virussen.
Kankercellen zijn echter moeilijk te bestrijden, omdat ze zichzelf op meerdere manieren beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. Immunotherapie ontwapent de kankercellen, waardoor de soldaatjes van het lichaam de kans krijgen ze te doden.