DOORBRAAK: Nieuw wapen tegen ongeneeslijke hersenkanker

Een nieuwe behandeling van hersentumoren blijkt verrassend goed te werken. Medicijnen die door 'nanokoeriers' worden bezorgd, zijn een grote stap in de richting van een kuur tegen hersenkanker.

hjernekræft nyt våben

De wetenschappers dachten dat ze een rekenfout hadden gemaakt, toen ze in de onderzoeksresultaten doken.

Maar er was geen sprake van een fout.

Hun experimenten met muizen wezen uit dat ze veel meer kankercellen hadden gedood dan bij eerdere behandelingen.

Alleen tumor krijgt chemo

Met zogeheten organische nanokoeriers hebben de onderzoekers chemotherapie direct bij de hersentumor weten af te leveren – zonder operatie en zonder het omliggende weefsel te beschadigen.

De onderzoekers hebben de techniek getest op een hardnekkige en tot dusver ongeneeslijke vorm van hersenkanker: glioblastoma multiforme (GBM). Patiënten met GBM hebben gemiddeld nog maar 9 tot 12 maanden na het ontstaan van de tumor te leven.

Middel slecht alle barrières

Hersentumoren zijn moeilijk te behandelen. Een operatie is ingewikkeld, en medicijnen stuiten op de bloed-hersenbarrière in de fijne bloedvaatjes van de hersenen.

Die barrière bestaat uit een fijnmazige laag cellen, die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen in de bloedbaan niet de hersenen kunnen binnendringen.

Maar hier komt de nanotechnologie van pas. De nanokoeriers zijn namelijk klein genoeg om de bloed-hersenbarrière wel te kunnen passeren en hun weg naar de tumor te vinden, waar ze de medicijnen afleveren.

Tumor helpt zelf een handje mee

De tumor zorgt er overigens zelf voor dat de nanokoeriers zo'n succes hebben. Want als de tumor groeit, scheidt hij afvalstoffen in het bloed af, waardoor de nanokoeriers de chemotherapie beter kunnen afleveren.

Hoofd van het onderzoek Ann-Marie Broome van de faculteit Geneeskunde aan de universiteit van South Carolina zegt dat het experiment veel meer gevallen van hersenkanker zal kunnen genezen.