De strijd tegen kanker: Test vindt de zwakke punten van kanker
Al eeuwen lang probeert de mens kanker te bestrijden. En hard ook. Toch doodt de agressieve ziekte jaarlijks meer dan 8 miljoen mensen. In onze serie artikelen over de strijd tegen kanker gaan we in op de belangrijkste ‘veldslagen’. Je leest hoe wetenschappers wereldwijd de ziekte te lijf gaan met antistoffen, gentechnologie en kunstmatige tumoren.

Wetenschappers binden de strijd aan met kanker.
Borstkanker alleen al kent 11 varianten, die ook weer zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Geen twee patiënten hebben precies dezelfde soort tumor, en daardoor reageren ze verschillend op diverse therapieën.
Die grote variatie is ontstaan doordat kanker in verschillende celtypen kan voorkomen – in de borst bijvoorbeeld in de melkklieren of het bindweefsel.
Verder muteren kankercellen zo snel dat ze unieke eigenschappen verkrijgen.
Door de verschillen tussen de tumoren kan een therapie die bij de ene patiënt zeer goed aanslaat, bij een andere patiënt geen enkel effect hebben.
Test bepaalt therapie
De onderzoekers geven monsters van de tumor van de patiënt een kleur met antistoffen of sequentiëren het DNA.
De gekleurde antistoffen hechten alleen aan bepaalde eiwitten op de kankercel.
De sequentiëring brengt mutaties in de genen van de cel aan het licht.
De analyse maakt inzichtelijk welke eigenschappen de tumor heeft en helpt de artsen zodoende met het kiezen van de juiste therapie.
De methode wordt al gebruikt, maar de onderzoekers worden steeds beter in het categoriseren van de tumoren, en nieuwe medicijnen zijn dan ook specifiek op kankertypen afgestemd.