Shutterstock

Chemo zonder bijwerkingen voor kankerpatiënten

Een filter haalt in de toekomst resten chemo uit het bloed van patiënten om misselijkheid en moeheid te voorkomen.

Vermoeidheid, misselijkheid, diarree en hartaanvallen. Dat zijn de bijwerkingen van chemotherapie. Die proberen wetenschappers nu te lijf te gaan met 3D-geprinte bloedfilters, die zijn getest op varkens.

Hoewel chemotherapie ernstig zieke kankerpatiënten kan redden, zijn er veel nadelen aan de behandeling. Dat komt doordat het celgif niet alleen kankercellen aanvalt, maar ook gezonde cellen.

Maar onderzoekers van de universiteit van Californië in de VS hebben er iets op gevonden.

Een deel van de bijwerkingen is te vermijden door de chemomedicijnen in een ader pal naast de tumor te spuiten.

Daardoor stroomt het medicijn niet het hele lichaam door, maar gaat het direct op de tumor af.

Nog steeds medicijnresten in het bloed

Toch zullen er dan nog resten van het medicijn rondzwerven in het bloed rond of in de tumor, en niet zo weinig ook: 50 tot 80 procent blijft enige tijd aanwezig in het lichaam.

Daarom heeft het onderzoeksteam uit de VS een klein filter ontwikkeld dat medicijnresten in het bloed afvangt.

© Hee Jeung Oh et al./ACS

Voor en na het gebruik van het filter

Het chemofilter werd op varkens getest, weer weggehaald, verpulverd en opgelost in alcohol. Zo bleek hoeveel van het medicijn het filter had geabsorbeerd.

Harsachtige stof bindt zich aan chemo

Het filter is 3D-geprint en heeft de vorm van een rol van 3 centimeter lang met een diameter van 0,5 centimeter. De inwendige roosterstructuur van het filter heeft een coating van een harsachtige stof die de chemo aan zich bindt.

In het laboratorium hebben de wetenschappers verschillende structuren van het filter getest en zo een fijnmazige structuur gevonden die zo veel mogelijk van het medicijn vangt zonder het risico op bloedpropjes te vergroten.

Ook experimenteerden de onderzoekers met uiteenlopende chemische samenstellingen van de coating op het filter.

Fijnmazig rooster zuivert het bloed

Het nieuwe filter wordt ingebracht in eenbloedvat vlak bij de te behandelen tumor. Hier vangt het kleine roostertje demeeste medicijnresten in het bloed af.

© Claus Lunau

1. Medicijninjectie

Chemomedicijn (groene bolletjes) stroomt zo dicht mogelijk bij de tumor een bloedvat in, zodat de stof geen gezonde cellen aantast voor hij de tumor bereikt.

© Claus Lunau

2. Aanval op tumor

Kankercellen in de tumor worden aangevallen door het medicijn, maar een deel daarvan blijft doorstromen in de bloedsomloop (witte pijlen).

© Claus Lunau

3. Filter vangt rest af

Het filter wordt in een ader aangebracht, vlak bij de tumor. De coating en de fijne roosterstructuur absorberen 2/3 van het overtollige medicijn.

Over enkele jaren tests op mensen

Daarna brachten ze het filter in de bloedvaten van varkens in, en enkele centimeters vóór het filter spoten ze Doxorubicine – een medicijn tegen leverkanker – in de bloedbaan.

De experimenten wijzen uit dat het filter gemiddeld 64 procent van de chemomedicijnen in het bloed dat erdoor stroomt, opneemt.

De wetenschappers hopen nu dat hun uitvinding binnen enkele jaren op mensen kan worden getest.