Vermoeidheid, misselijkheid, diarree en hartaanvallen. Dat zijn de bijwerkingen van chemotherapie. Die proberen wetenschappers nu te lijf te gaan met 3D-geprinte bloedfilters, die zijn getest op varkens.
Hoewel chemotherapie ernstig zieke kankerpatiënten kan redden, zijn er veel nadelen aan de behandeling. Dat komt doordat het celgif niet alleen kankercellen aanvalt, maar ook gezonde cellen.
Maar onderzoekers van de universiteit van Californië in de VS hebben er iets op gevonden.
Een deel van de bijwerkingen is te vermijden door de chemomedicijnen in een ader pal naast de tumor te spuiten.
Daardoor stroomt het medicijn niet het hele lichaam door, maar gaat het direct op de tumor af.
Nog steeds medicijnresten in het bloed
Toch zullen er dan nog resten van het medicijn rondzwerven in het bloed rond of in de tumor, en niet zo weinig ook: 50 tot 80 procent blijft enige tijd aanwezig in het lichaam.
Daarom heeft het onderzoeksteam uit de VS een klein filter ontwikkeld dat medicijnresten in het bloed afvangt.
Harsachtige stof bindt zich aan chemo
Het filter is 3D-geprint en heeft de vorm van een rol van 3 centimeter lang met een diameter van 0,5 centimeter. De inwendige roosterstructuur van het filter heeft een coating van een harsachtige stof die de chemo aan zich bindt.
In het laboratorium hebben de wetenschappers verschillende structuren van het filter getest en zo een fijnmazige structuur gevonden die zo veel mogelijk van het medicijn vangt zonder het risico op bloedpropjes te vergroten.
Ook experimenteerden de onderzoekers met uiteenlopende chemische samenstellingen van de coating op het filter.
Over enkele jaren tests op mensen
Daarna brachten ze het filter in de bloedvaten van varkens in, en enkele centimeters vóór het filter spoten ze Doxorubicine – een medicijn tegen leverkanker – in de bloedbaan.
De experimenten wijzen uit dat het filter gemiddeld 64 procent van de chemomedicijnen in het bloed dat erdoor stroomt, opneemt.
De wetenschappers hopen nu dat hun uitvinding binnen enkele jaren op mensen kan worden getest.