Prostaatkanker en overgewicht top

Buikvet verhoogt risico op prostaatkanker

Mannen met een grote buikomtrek lopen meer risico om een agressieve vorm van prostaatkanker te ontwikkelen, zo blijkt uit een nieuw, omvangrijk onderzoek.

9 juni 2016 door Nanna Vium

Er zijn een hoop goede redenen om op je gewicht te letten en een beetje uit te kijken met ijsjes deze zomer.

En nu heeft een onderzoeksteam nog een reden ontdekt.

Mannen met een grote buikomvang hebben namelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker en lopen meer kans daaraan te overlijden dan mannen met een normale buik.

Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de Oxford University, die gepresenteerd werd tijdens de European Obesity Summit vorige week in Zweden.

Prostaatkanker en buikvet

Maar liefst 140.000 mannen van middelbare leeftijd uit acht Europese landen namen deel aan het onderzoek, dat gedurende 14 jaar liep.

Van de mannen, die een gemiddelde leeftijd van 52 jaar hadden toen het onderzoek begon, werden lengte, BMI en buikomtrek gemeten.

Zo kwamen de wetenschappers op het spoor van een verband tussen de hoeveelheid buikvet en het risico op een agressieve vorm van prostaatkanker die zich snel uitzaait.

Prostaatkanker wellicht door hormonen veroorzaakt

Volgens de onderzoekers is het risico het grootst bij mannen met een buikomtrek van 94 centimeter of meer.

Zij hebben een maar liefst 13 procent hoger risico op agressieve prostaatkanker dan mannen met een buikomvang van 84 centimeter.

De onderzoekers denken dat het verband veroorzaakt kan worden door kankerverwekkende hormonen in de vetcellen, maar dat is nog niet aangetoond.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: