Niet alleen je psychische gezondheid kan eronder lijden als je vaak boos bent. Ook je lichaamscellen kunnen beschadigd raken als de woede hevig genoeg is en lang aanhoudt. In sommige gevallen kan dit leiden tot chronische ontstekingen in de cellen, die zich tot kanker kunnen ontwikkelen.
Onderzoekers proberen al jaren uit te vinden of, en in welke mate, er een verband is tussen negatieve emoties en ziekte. Hoewel bekend is dat een slechte psychische gezondheid lichamelijke klachten kan veroorzaken, was het moeilijk om een eenduidig beeld te ontdekken.
Maar twee recente grote studies uit de VS en China laten zien, met veel meer bewijs dan voorheen, dat langdurige en gewelddadige woede tot regelrechte oversterfte kan leiden, vooral in de vorm van hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Aan de Amerikaanse studie van Harvard University, die in een tijdsbestek van 20 jaar plaatsvond, namen ruim 17.352 mannen in de leeftijd van 49 tot 87 jaar deel. Ze waren aan het begin van de studie gezond en kregen de vraag hoe vaak ze boos waren en hoe die boosheid zich uitte.
Bij mannen die vaak echt boos werden en dat ‘agressief’ uitten, bijvoorbeeld door met deuren te slaan of tegen anderen te schreeuwen, werd een oversterfte geconstateerd van 4- 8 procent vergeleken met degenen die weinig of geen neiging tot gewelddadige woede hadden.
Chronische ontstekingen
Er zijn meerdere verklaringen voor de relatie tussen boosheid en ziekten als kanker en voor de biologische oorzaak daarvan. Een veelgehoorde theorie is dat die moet worden gezocht in zogeheten chronische ontsteking.
Laten we eens kijken naar de witte bloedcellen en het eiwit cytokine. Die helpen beide om je afweer tegen ziekten op peil te houden en te versterken.