bloedtest

Bloed verraadt kanker

Met een bloedtest kunnen dodelijke ziekten als kanker nu in een heel vroeg stadium worden gedetecteerd. Je bloed bevat namelijk miljarden moleculen, die de kleinste tekenen van ziekten vanuit je hele lichaam verraden.

Een van de grootste hoofdbrekens van artsen is hoe ze tumoren kunnen opsporen voordat ze groot en dodelijk zijn.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zelfs kleine gezwelletjes al zichtbaar zijn in je bloed, lang voor ze met andere methoden kunnen worden ontdekt.

Bloedtest verraadt ziekte al vroeg

Terwijl je bloed naar je benen, door je vingers en langs je organen wordt gepompt, pikt het transportsysteem van je lichaam onderweg wat lifters op.

Als ergens in het lichaam een ziekte ontstaat, neemt het bloed al in een heel vroeg stadium kleine, zieke moleculen of cellen mee. En die zijn te zien in een bloedtest.

Na bloedtest wordt kanker meteen aangepakt

Gewoonlijk wordt een tumor pas ontdekt als hij groot genoeg is om te kunnen worden waargenomen op een scan, en dan bevat het gezwel al circa 100 miljoen kankercellen.

Maar een piepkleine tumor lekt al stukjes DNA en cellen naar het bloed. Daardoor kunnen artsen met een bloedtest al heel vroeg de diagnose stellen en meteen beginnen met de behandeling.

De kleine klikspaantjes worden biomarkers genoemd. Er zijn er al een heleboel gevonden, die bijvoorbeeld verraden dat iemand kanker, een hersenschudding of een bloedprop heeft.

Onderzoekers zoeken momenteel naar meer stoffen in het bloed, waarmee verschillende soorten kanker en dementie kunnen worden opgespoord voordat het te laat is.