Bloeddoolhof vangt kankercel
Een doolhof in een plastic blokje kan kankercellen scheiden van andere cellen in het bloed. Daardoor kan de arts zeldzame kankersoorten opsporen en die doelgericht behandelen.

In het bloed van een kankerpatiënt verschuilen zich microscopische kankercellen in diverse stadia.
Als artsen die cellen stuk voor stuk kunnen analyseren, levert dat belangrijke aanwijzingen op over de ziekte. Zo kan uit de genen van de cellen worden afgeleid welk type kanker iemand heeft, of de cellen muteren en of de kanker zich uitzaait.
Het is echter moeilijk zoeken, want er is circa één kankercel per miljard bloedcellen. Onderzoekers van de University of Michigan in de VS ontwikkelden echter een methode om de piepkleine cellen op te sporen.
Doolhof benut eigenschappen van bloed
Ze sturen bloedmonsters door een doolhof met een speciale vorm, die de eigenschappen van het bloed benut. Zo worden grote kankercellen gescheiden van kleine bloedcellen. Ze lieten het bloed er twee keer doorheen gaan en vingen één kankercel op elke 600 bloedcellen.
Dat is genoeg om ze afzonderlijk te analyseren om het type en stadium te achterhalen en mogelijk een behandeling op maat te maken.
Bochten en scherpe hoeken sorteren de bloedcellen
In een lange baan met veel bochten wordt de inhoud van het bloed gesorteerd. Zo worden kankercellen die zich in de menigte verbergen, opgespoord.