Bacteriën beschermen tegen kanker

De bacterie Staphylococcus epidermidis komt van nature voor op onze huid. Uit proeven op muizen blijkt dat een bepaalde stam ons tegen huidkanker beschermt.

© Shutterstock

Mogelijk heb je al een bacterie op je huid die je beschermt tegen huidkanker.

Amerikaanse onderzoekers van de University of California ontdekten dat sommige mensen stafylokokken bij zich dragen die die gunstige eigenschap hebben.

Kankercellen kunnen zich niet delen

De onderzoekers bestudeerden diverse stammen van de Staphylococcus epidermidis, die in diverse varianten op onze huid leeft.

Ze stelden muizencellen aan de verschillende bacteriestammen bloot en ontdekten dat één stam in het bijzonder de ontwikkeling van kankercellen voorkomt.

© UCSD

Uit nader onderzoek bleek dat die variant de stof 6-HAP afscheidt, die qua bouw lijkt op een van de bouwstenen van DNA en daardoor voorkomt dat DNA in kankercellen wordt gekopieerd.

6-HAP stopt wel de groei van kankercellen, maar niet die van gewone huidcellen, doordat bepaalde enzymen in de gewone cellen de vernietigende werking van de stof lijken te blokkeren.

1 op de 5 mensen heeft hulpbacterie

Vervolgens plantten de onderzoekers de verschillende bacteriestammen op de rug van haarloze muizen en stelden ze de dieren 12 weken bloot aan sterke uv-straling.

De muizen die met de gunstige bacterievariant waren ingesmeerd, ontwikkelden gemiddeld één tumor, terwijl het er bij de muizen met andere varianten vier tot zes waren.

Vermoedelijk gebruikt de bacterie de stof als een wapen tegen vreemde bacteriën.
Uit voorlopig onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de mensen de bacterie heeft die 6-HAP afscheidt.

De stof kan mogelijk bijdragen aan de bestrijding van huidkanker.