Australië is eind op weg om gevreesde kankersoort uit te roeien

Dankzij een omvangrijk vaccinatieprogramma hoeven Australische vrouwen in de toekomst hopelijk niet meer te vrezen voor baarmoederhalskanker.

HPV
© Wikimedia commons

Een handvol. Zo weinig vrouwen denken de Australische autoriteiten over 10 à 20 jaar nog maar te hoeven behandelen voor baarmoederhalskanker.

Het enorme land is een flink eind op weg om deze vorm van kanker uit te roeien, blijkt uit onderzoek dat recent door de International Papillomavirus Society is gepubliceerd.

De oorzaak is simpel: een effectief vaccinatieprogramma.

Beschikbaar voor iedereen onder de 19

In 99,9 procent van de gevallen wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), waartegen we kunnen inenten.

Sinds 2007 kunnen meisjes van 12 en 13 jaar zich in Australië gratis laten vaccineren, en in 2013 werd het programma ook opengesteld voor jongens. Op die manier worden de meisjes minder blootgesteld aan besmettingsgevaar en blijven de jongens gevrijwaard van andere symptomen van het virus, zoals genitale wratten.

Inmiddels wordt het vaccin aangeboden aan iedereen onder de 19 jaar.

En de cijfers liegen er niet om. Op dit moment is een kleine 75 procent van de 15-jarigen in het land ingeënt tegen HPV, en het percentage jongeren met HPV is gekelderd.

In 2005 was ruim een vijfde van de Australiërs tussen de 18 en 24 jaar besmet met HPV. In 2015 was dit aantal gedaald naar 1,1 procent.

Nu nog minder

Sindsdien is het aantal nog verder afgenomen, schatten onderzoekers. Dat komt door de zogeheten groepsimmuniteit, die ervoor zorgt dat mensen die niet zijn ingeënt geen besmettingsgevaar lopen dankzij mensen die wel zijn ingeënt.

Nu het aandeel mensen met HPV zo sterk is gedaald, zal naar verwachting het aantal kankerpatiënten ook afnemen.