Hoewel het hooikoortsseizoen officieel al een paar maanden geleden is begonnen, krijgen veel mensen er nu pas last van. Dat komt doordat de berk, een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts, in bloei komt.
Veel mensen krijgen daardoor nu klachten als een loopneus, jeukende ogen en heel veel niezen. En vooral dat laatste kan van invloed zijn op de verspreiding van het coronavirus.
Een nies kan virussen bevatten
Als piepkleine stuifmeelkorrels de luchtwegen binnendringen van mensen die er allergisch voor zijn, ziet het lichaam ze als een bedreiging waar het van af wil.
Dat gebeurt vaak door middel van een nies, waarbij een warme, vochtige wolk van slijm, deeltjes, waterdruppels en lucht met tot wel 160 km/h de mond en neus uit wordt geslingerd. Doordat er zo veel kracht achter zit, kan de wolk een afstand van 7 à 8 meter afleggen.
Een allergische nies is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar als degene die niest COVID-19 heeft, wellicht nog zonder klachten, kunnen er kleine virusdeeltjes in de waterdruppels van de nies zitten, die zich verspreiden naar andermans luchtwegen.
Hooikoorts vs. COVID-19
Je hoeft niet alle symptomen hieronder te vertonen om hooikoorts te hebben. Dat geldt ook voor corona. Daarbij zijn er ook nog een aantal minder bekende symptomen die niet op de lijst staan.
Als je twijfelt over je klachten, moet je altijd contact opnemen met je huisarts.

Veelvoorkomende symptomen van hooikoorts
- Koorts: Nee
- Niezen: Ja, mensen met hooikoorts niezen vaak om het pollen uit de neus te krijgen
- Hoesten: Als je naast hooikoorts ook astma hebt, kan er laag in de luchtwegen irritatie voorkomen in de vorm van bijvoorbeeld hoesten en een piepende ademhaling. Zo’n 20 procent van de mensen met hooikoorts heeft ook astma.
- Keelpijn: Nee
- Loopneus of verstopte neus: Ja, mensen met hooikoorts hebben vaak last van hun neus. Een vuistregel is dat snot dat het gevolg is van een allergische reactie helder en dun is.
- Jeukende ogen of neus: Ja, hooikoorts irriteert vaak de slijmvliezen van de ogen en de neus. Daardoor kunnen de ogen ook rood en geïrriteerd zijn.
- Moeheid: Ja, veel mensen met hooikoorts zijn vermoeider.
- Ademhalingsmoeilijkheden: Als je naast hooikoorts ook astma hebt, kun je ademhalingsmoeilijkheden ervaren.

Veelvoorkomende symptomen van COVID-19
- Koorts: Ja, verreweg de meeste mensen met COVID-19 hebben verhoging of koorts.
- Niezen: Nee
- Hoesten: Ja, ruim de helft van alle COVID-19-patiënten heeft een droge hoest.
- Keelpijn Ja, meerdere mensen met COVID-19 krijgen ergens gedurende het ziekteverloop keelpijn.
- Loopneus of verstopte neus: Er zijn weinig meldingen van COVID-19-patiënten die last hadden van een verstopte neus.
- Jeukende ogen of neus: Nee, maar een aantal mensen met COVID-19 kregen oogontsteking. Daarbij zijn de ogen vaak rood en komt er pus uit.
- Moeheid: Ja, verschillende mensen zijn vermoeider, maar dat zijn er minder dan 50 procent.
- Ademhalingsmoeilijkheden: Ja, een kleine 20 procent ervaart problemen met de ademhaling.
De symptomen zijn gebaseerd op een Chinees onderzoek naar 55.924 bevestigde gevallen van COVID-19. Het onderzoek is gepubliceerd in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Vocht en warmte van nies beschermt het virus
Om inzicht te verkrijgen in het belang van niezen voor de verspreiding van COVID-19, deed de Amerikaanse epidemioloog Lydia Bourouiba een aantal experimenten.
Ze filmde niezen in slow motion en liet daarmee zien hoe een simpele nies de ultieme verspreider van het coronavirus kan zijn.
Video: Bekijk hoe een nies een wolk vormt
De grootste druppels van de nies vallen op de grond, maar de kleinste waterdruppeltjes, aerosols, blijven in de lucht hangen.
Aerosols kunnen, evenals de grotere druppels, besmettelijke virusdeeltjes bevatten, en in de vochtige, warme nieswolk drogen ze niet uit en kunnen ze minuten in de lucht blijven hangen in plaats van enkele seconden. Dat geldt echter in principe alleen binnenshuis, waar de wolk niet zo snel door weer en wind uiteen wordt geblazen.
De experimenten laten zien dat sociale onthouding – een van onze beste wapens tegen verspreiding – mogelijk door een simpele nies kan worden afgetroefd. En dat een afstand van 1,5 of zelfs 2 meter niet altijd genoeg is.
Het is echter nog steeds onduidelijk hoeveel virusdeeltjes er nodig zijn om met het coronavirus besmet te raken. En hoe dan ook kan de verspreiding van het virus via niezen sterk worden ingeperkt door in je elleboog te niezen en de hygiëneregels na te leven.