Griep valt aan in koude lucht
’s Winters worden we vaker ziek dan ’s zomers, en met name de griep is een plaag. Uit onderzoek blijkt dat de gevaarlijke virussen zich beter verspreiden in koude lucht, en het helpt ook niet dat we vooral binnenshuis verblijven.

Het is weer hoogseizoen voor bacteriën en virussen!
Een echte griepepidemie duurt vaak wel vier tot zes weken en kan honderden, soms zelfs duizenden mensen het leven kosten, met name ouderen en mensen met een slechte weerstand.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat de koude lucht zelf een deel van het probleem is.
Griep lift mee op microdruppels
Als je niest of hoest in koude lucht, ontstaan er piepkleine microdruppels die urenlang in de lucht kunnen blijven hangen. Op die manier kunnen virussen en bacteriën zich over enorme afstanden verspreiden.
In warme lucht zijn deze druppels een stuk groter, waardoor ze eerder op de grond vallen en niet meer besmettelijk zijn.
Ook zitten we in de winter vaak met het hele gezin binnen, zodat het griepvirus zich gemakkelijker van gastheer tot gastheer kan verspreiden.
Ga de griep te lijf met sushi en alcohol
De beste manier om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt, is hygiëne.
Probeer zo weinig mogelijk te niezen of hoesten waar anderen bij zijn – dit is namelijk een enorme aanslag op de gezondheid van je omgeving. Als je niest komen er druppels met een snelheid van 120 km/u vrij – het record ligt zelfs op 167 km/u! – en bij hoesten is het al niet veel beter.
Gebruik je elleboog of een zakdoek, en niet je hand, om je mond en neus te bedekken. Was je handen goed, het liefst met handalcohol.
Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt, bijvoorbeeld door veel vis te eten. Dat is goed voor je immuunsysteem.