Gezondheidsautoriteiten: Reis niet in Europa zonder mazelenvaccinatie

De uitbraak van mazelen woedt nog in Europa, en na de dood van een 17-jarig ongevaccineerd meisje aan de mazelen in Portugal waarschuwen gezondheidsautoriteiten tegen reizen op het continent zonder BMR-vaccinatie.

Mæslinger

Het is een van de besmettelijkste ziekten die er bestaan en kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn.

© Shutterstock

De Europese mazelenuitbraak die zich sinds 2016 vanuit Roemenië over de rest van het continent verspreidt, neemt in omvang toe.

19 mensen – vooral kinderen – zijn er in Roemenië aan overleden, en ook in een aantal andere Europese landen zijn in 2016 en met name 2017 sterfgevallen in verband met de mazelen geregistreerd.

Het laatste slachtoffer was een 17-jarig Portugees meisje. Ze overleed in een ziekenhuis in Lissabon aan de gevolgen van een gecompliceerde longontsteking, rechtstreeks veroorzaakt door mazelen.

Het 17-jarige meisje was niet gevaccineerd.

Laat je vaccineren voor reizen in Europa

Vanwege de toename en verspreiding van de mazelenuitbraak waarschuwen de gezondheidsautoriteiten in meerdere landen nu tegen reizen in Europa met kinderen en jongeren zonder volledig BMR-vaccin.

Nieuwe gevallen van mazelen in Roemenië per week, 2008-2017.

© National Institute of Public Health Romania / ECDC

In een aantal landen, waaronder Groot-Brittannië, Denemarken en de VS, raden de gezondheidsautoriteiten ongevaccineerde kinderen en jongeren af om in Europa rond te reizen, waar een mazelenuitbraak heerst.

Mazelen breng je mee naar huis

Dat doen ze niet alleen omdat ongevaccineerde mensen het risico lopen ziek te worden, maar ook omdat ze de besmetting mee naar huis kunnen nemen en onder andere ongevaccineerden verspreiden.

Vooral kinderen onder de 3 jaar en jongeren die de twee vereiste doses vaccin nog niet ontvangen hebben, riskeren potentieel dodelijke gevolgen van de zeer besmettelijke ziekte, zoals longontsteking en hersenontsteking.