Shutterstock

Gelukkig nieuwjaar! Dit is de coronaprognose voor 2021

Brengt het coronavaccin het gewone leven terug, of moeten we nog langer wachten? In de kristallen bol van de wetenschap zien we niet alleen maar positieve dingen, maar er gloort wel hoop.

Het begin van het einde van de coronacrisis is in zicht.

Maar eerst moet er gevaccineerd worden, en het oude normaal kan nog best ver weg zijn.

Dit is de prognose voor het komende jaar:

🗓 Januari 2021: Europa begint met vaccineren

Het Europees Geneesmiddelenbureau werkt aan een goedkeuring van de vaccins. In tegenstelling tot in de VS en Groot-Brittannië wordt geen spoedprocedure gevolgd.

Het eerste vaccin van Pfizer en BioNTech kan volgens plan op 29 december zijn goedgekeurd, maar misschien al op 21 december. Het vaccin van Moderna staat voor 12 januari op de planning, maar dat kan eerder worden als de producenten hun gegevens sneller leveren.

Daarna moet de Europese Commissie het besluit goedkeuren. Uiterlijk twee dagen later kan het vaccinatieprogramma beginnen. Dat wordt vermoedelijk eind december of begin januari.

🗓 Lente 2021: De helft kan gevaccineerd zijn

Het coronavirus verdwijnt niet vanzelf als de injectienaalden tevoorschijn worden gehaald.

Maar SARS-CoV-2 zal het steeds moeilijker krijgen naarmate een groter deel van de bevolking immuun is.

Een recent onderzoek geeft aan dat minimaal circa 50 procent gevaccineerd moet zijn, boven op de natuurlijke immuniteit van COVID-19-besmettingen, voordat de epidemie afgeremd wordt.

De investeringsbank Goldman Sachs stelde een tijdlijn op op basis van:

  1. De capaciteit van de vaccinproducenten.
  2. Een grote enquête onder inwoners van 15 westerse landen met de vraag in welke fase ze een vaccin willen.
  3. De door de gezondheidsautoriteiten aanbevolen fasen.

50 prosenttia EU:n väestöstä voisi olla rokotettu toukokuuhun mennessä. Rokotuskampanja jatkuu joka tapauksessa koko vuoden.

© Goldman Sachs Global Investment Research

Wetenschap in Beeld heeft contact opgenomen met diverse deskundigen, maar niemand wil een uitspraak doen over het moment waarop de vaccinatiegraad toereikend zal zijn. Volgens één epidemioloog lijken de schattingen van Goldman Sachs realistisch met de kennis van nu.

🗓 Zomer/herfst 2021: Het leven na de pandemie is in zicht

Als circa de helft van de westerse wereld is gevaccineerd voor het eind van het tweede kwartaal van 2021, kunnen de beperkingen minder streng worden of zelfs helemaal verdwijnen. Maar dat gaat vermoedelijk geleidelijk, voorzichtig en gecontroleerd.

Eén prikje geeft namelijk niet iedereen carte blanche om het mondkapje aan de wilgen te hangen en geen afstand meer te houden, waarschuwt onder anderen het hoofd van het Amerikaanse instituut voor infectieziekten, Anthony Fauci.

Ten eerste is niet bekend hoe besmettelijk gevaccineerde mensen nog zijn. Weinig proefpersonen zijn besmet geraakt met COVID-19, maar het is nog onduidelijk of het coronavirus bijvoorbeeld de bovenste luchtwegen nog kan besmetten en zich zo symptoomvrij kan verspreiden.

Ten tweede moeten er van de meeste vaccins twee doses worden toegediend met 3 tot 4 weken ertussen, waarna het nog enkele weken duurt voordat het lichaam antistoffen heeft aangemaakt.

Na het vaccineren moeten de autoriteiten en vaccinproducenten het gevaccineerde deel van de bevolking blijven volgen om de langetermijneffecten in kaart te brengen.

90-årig britt injiceras med coronavirusvaccinet från Pfizer-BioNTech

90-vuotiaasta Margaret Keenanista tuli 8. joulukuuta ensimmäinen viranomaisten hyväksymän koronarokotteen Britanniassa saanut ihminen.

© Shutterstock

Wie krijgen als eersten een vaccin tegen COVID-19?

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Amerikaanse nationale academie voor geneesmiddelen, NASEM, hebben aanbevelingen uitgevaardigd voor wie het vaccin als eersten moeten krijgen.

Landen besluiten zelf welke groepen als eersten aan de beurt zijn, maar de nationale strategieën volgen de aanbevelingen grofweg.

In Nederland krijgen zorgmedewerkers de eerste prioriteit, waarna kwetsbare ouderen volgen, en uiteindelijk iedereen die het wil.