Shutterstock
Aktiv ferie på Mallorca forlænger livet

Een paar weken vakantie kan je leven verlengen

Een paar weken weg van het werk kan je leven redden. Dat is de conclusie van enkele studies die al tientallen jaren het verband tussen hart- en vaatziekten en vakantie onderzoeken.

Lichaamsbeweging, een gevarieerde voeding en niet roken verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

Maar een gezonde levensstijl kan de risicofactor van te hard werken en vakanties overslaan niet compenseren.

Na 40 jaar onderzoek stellen wetenschappers vast dat regelmatige vakanties en werkonderbrekingen essentieel zijn voor een lang leven.

Vakanties zijn ook bij gezonde levensstijl belangrijk

Hoe vakantie de gezondheid in het algemeen beïnvloedt, is zeer lastig te bestuderen. Een van de meest gedegen studies op dit gebied kwam uit in 2018 – 1222 zakenlieden van middelbare leeftijd uit Helsinki waren gevolgd van 1974-2014.

Alle proefpersonen werden bekeken op risicofactoren voor hart- en vaatziekten – roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, verhoogd bloedvet, prediabetes en zwaarlijvigheid – en dus een hoger risico op vroegtijdig overlijden.

De zakenlieden werden verdeeld in een controlegroep, die niets hoefde te doen, en een testgroep, die gedurende vijf jaar meer bewoog, minder rookte, gezonder at en een medische behandeling voor de risicofactoren onderging.

Toen de onderzoekers het sterftecijfer onder de proefpersonen in 2014 bekeken, bleek het verrassend gelijk te zijn tussen de twee groepen. Maar ze zagen wel een duidelijke oversterfte tot 2004 bij degenen in de testgroep die drie weken vakantie per jaar of minder hadden genomen.

Deze zakenmensen hadden een 37 procent hoger overlijdensrisico dan hun groepsgenoten die meer dan drie weken vakantie opnamen.

De studie onderstreept dat een gezonde levensstijl niet volstaat om een vroegtijdige dood te voorkomen.

Arts houdt een hart vast
© Shutterstock

Zo geef je je hart de beste vakantie

Houd je hart actief

Als je neerploft in een strandstoel en daar weken in blijft liggen, zal je vakantie negatief uitpakken. Zo zal je hartslag in rust toenemen.
Onderzoekers raden voor de vakantie gematigde beweging aan, zoals fietsen of wandelen.

Vermijd de warmte

In de zomerhitte moet je hart extra snel slaan en zetten je bloedvaten uit om bloed naar de huid te pompen, die het lichaam koel probeert te houden. Het hart moet dan lange tijd hard werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Zoek daarom in de vakantie geregeld de schaduw op.

Haal rustig adem

Een vakantie kan ook stressvol zijn en de bloeddruk verhogen. Met een eenvoudige oefening, waarbij je in 30 seconden maar zes keer inademt, blijkt de bloeddruk in elk geval tijdelijk te kunnen verlagen.

Vakantie en gezondheid hangen samen

Uit vele studies is gebleken dat regelmatige vakanties het hart ten goede komen en het leven verlengen:

  • Uit een onderzoek onder 12.000 mannen bleek dat jaarlijkse vakanties het risico om te sterven aan hart- en vaatziekten met 32 procent verlagen.
  • De langstlopende studie naar hart- en vaatziekten ter wereld bevestigt dat mannen die geen vakantie nemen 30 procent meer kans hebben op een hartaanval. Vrouwen die slechts eens in de zes jaar of nog minder op vakantie gaan, hebben acht keer zo veel kans op hart- en vaatziekten dan vrouwen die ten minste twee keer per jaar vakantie nemen.

De verklaring van het gunstige effect is lastig te duiden, maar een studie onder 60 mensen toonde aan dat degenen die vaker op vakantie gingen, minder zogeheten metabole syndromen hadden.

Het verschijnsel is een verzamelnaam voor risicofactoren zoals overgewicht en vet in het bloed.

Volgens de studie verminderde elke vakantie het risico op het metabool syndroom met 24 procent.