Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ebola in Africa
Geneeskunde - Ebola

Vaccin tegen ebola in de maak

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ebolavirus zich aan een bepaald eiwit in de cellen bindt. Nu willen wetenschappers dit eiwit verwijderen om daarmee een 100 procent effectief – maar niet geheel ongevaarlijk – vaccin tegen ebola te maken.

Een nieuw vaccin tegen ebola is in de maak. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het ebolavirus zich aan het eiwit NPC1 bindt als het iemand besmet. En als dat eiwit weggenomen kan worden, ontstaat immuniteit voor het virus.

Muizen beschermd tegen ebola

NPC1-genen produceren de eiwitten waaraan ebola zich bindt. En uit proeven is gebleken dat genetisch gemanipuleerde muizen die beide NPC1-genen misten, volledig immuun waren voor ebola.

Ook muizen die maar één actief NPC1-gen hadden en daardoor twee keer zo weinig eiwit aanmaakten, waren goed beschermd tegen besmetting.

Niet zonder risico

Het is echter niet geheel ongevaarlijk om het lichaam te ontdoen van NPC1-eiwitten. Die zorgen namelijk voor het transport van cholesterol in het lichaam.

Mensen die geboren worden zonder NPC1, lijden aan een ernstige neurogeneratieve aandoening die Niemann-Pick wordt genoemd, waarbij de lichaamscellen vollopen met cholesterol.

Desondanks denken de onderzoekers dat het lichaam geen schade oploopt als NPC1 kortstondig ontbreekt. Een potentieel vaccin moet het eiwit dus alleen uitschakelen voor de duur dat het medicijn geslikt wordt, en is daardoor alleen tijdens de behandeling werkzaam.

<em
Bron: American Society for Microbiology</em

Lees ook:

Ebola in Africa
Ebola

Ebola veroorzaakt dodelijke bloedingen

0 minuten
Ebola

Ebola is mogelijk op weg naar miljoenenstad

18 minuten
nb_u41 ebolatest
Ebola

Doorbraak: Apen genezen van ebola

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg