Vaccin tegen ebola in de maak
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ebolavirus zich aan een bepaald eiwit in de cellen bindt. Nu willen wetenschappers dit eiwit verwijderen om daarmee een 100 procent effectief – maar niet geheel ongevaarlijk – vaccin tegen ebola te maken.

Een nieuw vaccin tegen ebola is in de maak. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het ebolavirus zich aan het eiwit NPC1 bindt als het iemand besmet. En als dat eiwit weggenomen kan worden, ontstaat immuniteit voor het virus.
Muizen beschermd tegen ebola
NPC1-genen produceren de eiwitten waaraan ebola zich bindt. En uit proeven is gebleken dat genetisch gemanipuleerde muizen die beide NPC1-genen misten, volledig immuun waren voor ebola.
Ook muizen die maar één actief NPC1-gen hadden en daardoor twee keer zo weinig eiwit aanmaakten, waren goed beschermd tegen besmetting.
Niet zonder risico
Het is echter niet geheel ongevaarlijk om het lichaam te ontdoen van NPC1-eiwitten. Die zorgen namelijk voor het transport van cholesterol in het lichaam.
Mensen die geboren worden zonder NPC1, lijden aan een ernstige neurogeneratieve aandoening die Niemann-Pick wordt genoemd, waarbij de lichaamscellen vollopen met cholesterol.
Desondanks denken de onderzoekers dat het lichaam geen schade oploopt als NPC1 kortstondig ontbreekt. Een potentieel vaccin moet het eiwit dus alleen uitschakelen voor de duur dat het medicijn geslikt wordt, en is daardoor alleen tijdens de behandeling werkzaam.