Ebola in Africa

Ebola houdt zich schuil in eerder besmette mensen

Ebola doodde al drie mensen in Congo. Volgens experts komen de besmettingen van de grote uitbraak uit 2018-2020.

Het dodelijke ebolavirus bedreigt opnieuw de bevolking van de Democratische Republiek Congo.

Sinds begin oktober zijn er al vijf personen besmet geraakt met het gevreesde virus, waarvan er drie zijn overleden.

Experts denken dat de nieuwe besmettingen veroorzaakt werden door restanten van het virus uit het zaad van mannen die in de uitbraak van 2018-2020 besmet waren.

Ebola houdt zich schuil in sperma

Ebola heeft vooral West-Afrika meerdere keren geteisterd.

In 2014 raakten bijna 29.000 mensen besmet, en meer dan 11.000 van hen overleefden dat niet. In 2018-2020 sloeg het virus opnieuw toe en doodde toen 2300 mensen, met nog eens 1000 besmettingen extra.

Sinds de dodelijke uitbraak in 2014 houden onderzoekers het ebolavirus nauwlettend in de gaten.

Het is namelijk extreem moeilijk om helemaal van het virus af te komen, en af en toe rukt het weer op en zorgt dan voor veel zieken en sterfgevallen.

Illustratie van een streng van het ebolavirus

Ebola is een zogeheten filovirus. Deze gevaarlijke virusfamilie dankt zijn naam aan zijn draderige vorm (filum is Latijn voor ‘draad’). In de langwerpige vetlaag ligt een DNA-streng die de gastcel het virus laat kopiëren. Als het virus genoeg cellen is binnengedrongen, verlamt het het immuunsysteem en doodt de patiënt als die geen behandeling krijgt.

© Shutterstock

De onderzoekers hebben lang gedacht dat het virus van dode dieren – vooral vleermuizen, zoals bij het coronavirus – overspringt op mensen, en dat er zo nieuwe besmettingen ontstaan.

Maar een DNA-onderzoek van het virus bij twaalf verschillende ebolapatiënten laat zien dat het virus blijkbaar slapend kan overleven in het DNA van eerder besmette mensen. De onderzoekers benadrukken vooral dat het virus het sperma van mannen een fijne plek vindt om nieuwe infectiekansen af te wachten.

Virus veroorzaakt dodelijke inwendige bloedingen

De ziekte heet eigenlijk ‘ebola hemorragische koorts’ en die wordt veroorzaakt door het ebolavirus

Meestal duurt het na de besmetting zo’n 10 dagen voordat het virus symptomen laat zien.

De hemorragische koorts lijkt in eerste instantie op een griepachtige infectie met koorts, spier-, hoofd-, buik- en keelpijn.

Het is echter heel gevaarlijk omdat de ziekte ook inwendige bloedingen in organen en vochtverlies kan veroorzaken, wat uiteindelijk dodelijk kan zijn.

Vaccins voorkomen nieuwe ramp

De ebola-uitbraken in West-Afrika waren bijzonder dodelijk – tussen 60 en 90 procent.

Dat komt voornamelijk door een gebrek aan goede zorg in de omgeving en doordat er tot 2019 nog geen goedgekeurd vaccin tegen het virus bestond.

Nu zijn er gelukkig wel twee vaccins op de markt die direct worden verstrekt aan degenen die in contact zijn geweest met besmette mensen. Dat zorgt ervoor dat de infectieketen gestopt kan worden voordat er weer een ramp uitbreekt, zoals in 2014 en 2018-2020.