Shutterstock

Duitsland verplicht inenting tegen mazelen

Vanaf 1 maart 2020 moeten Duitse ouders kunnen aantonen dat hun kinderen zijn ingeënt tegen de mazelen voordat ze naar school of de kinderopvang gaan. En weigeren kost geld.

In Duitsland moeten ouders vanaf 1 maart 2020 kunnen aantonen dat hun kinderen zijn ingeënt tegen de mazelen voordat ze naar school of de kinderopvang gaan.

De maatregel, die bedacht is door de Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn, baarde begin mei al opzien. En vorige week werd het voorstel aangenomen.

Dat houdt in dat kinderen vóór 31 juli 2021 moeten zijn ingeënt, anders kunnen de ouders een boete van maximaal 2500 euro tegemoetzien – en wordt hun kind door de school of opvang geweigerd.

De nieuwe Duitse wet volgt op een hevige opleving van de mazelen in Europa in de laatste jaren.

Aantal gevallen van mazelen explodeert

In 2016 werden er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO 5273 gevallen van mazelen geregistreerd in Europa.

Dit aantal nam in 2017 toe tot 21.315 zieken, van wie er 35 overleden.

En in 2018 werden er in de 53 lidstaten van de Europese WHO-regio 82.596 gevallen en 72 sterfgevallen geregistreerd.

Het niveau is dus in slechts twee jaar vervijftienvoudigd. En Duitsland is slechts een van de landen die regelmatig te maken hebben met een mazelenuitbraak.

Lees onder de afbeeldingen waardoor de mazelen zich verspreiden.

Zo werkt het mazelenvaccin

© Oliver Larsen

Eerste immuunreactie

Vaccins bestaan uit dode of levende delen van een virus of bacterie. Het afweersysteem reageert erop door antistoffen op te bouwen die de ziekte bestrijden, en geheugencellen die de boosdoener onthouden voor de volgende keer.

© Oliver Larsen

Tweede immuunreactie

Als het lichaam het virus of de bacterie nogmaals tegenkomt, herkent het afweersysteem deze en worden er antistoffen tegen aangemaakt.

Daardoor verspreiden de mazelen zich

De twee voornaamste redenen dat de mazelen zich verspreiden, zijn een gebrek aan middelen en desinformatie.

Gebrek aan middelen: Door de deels geringe dekking van het vaccin kunnen de mazelen hun jeukende klauwen uitstrekken over Europa.

Om een bevolking resistent te laten zijn tegen een bepaalde ziekte, moet 95 procent van elke jaargang ertegen zijn ingeënt. Via het rijksvaccinatieprogramma wordt een gezond kind ingeënt op de leeftijd van 14 maanden en op 9-jarige leeftijd.

De beoogde dekkingsgraad van 95 procent is in door mazelen geplaagde landen als Oekraïne, Roemenië, Servië en Griekenland moeilijk te behalen door ongelijkheid, armoede en falende zorgstelsels, aldus de WHO.

Desinformatie: In andere landen, zoals Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië, is de toename van het aantal mazelengevallen het gevolg van vaccinatiescepsis bij ouders, de zogeheten anti-vaxxers.

Uit een Duits onderzoek blijkt dat mensen die slechts vijf à tien minuten op een anti-vaccinatiewebsite verkeren, daarna meer geneigd zijn tot scepsis jegens vaccins.

Anti-vaxxer is een verzamelterm voor sceptische, bezorgde en tot complotdenken geneigde ouders.

Het RIVM adviseert ouders hun kinderen te laten inenten met het BMR-vaccin, dat bescherming biedt tegen de bof, mazelen en rodehond.