Doorbraak: onderzoekers vinden bron van PCOS

De ziekte PCOS treft zeker 10 procent van alle vrouwen en heeft grote gevolgen voor de patiënten. Dankzij een nieuw onderzoeksproject weten we nu waarschijnlijk waar in het lichaam de aandoening ontstaat.

Eierstokken met cysten
© GUSTOIMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Baardgroei, overgewicht, acne, depressie, uitblijvende menstruatie en onvruchtbaarheid. Vrouwen die aan het Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) lijden, vertonen veel verschillende symptomen.

Hierdoor is de ziekte, waar zeker 10 procent van de vrouwen wereldwijd mee kampt, moeilijk te diagnosticeren.

De oorzaak van de aandoening is nog niet bekend, maar een team wetenschappers van de University of South Wales in Australië is nu een stuk dichter bij een verklaring.

Eitjes worden cysten

PCOS is een toestand waarbij veel eiblaasjes in de eierstokken zich niet meer ontwikkelen en cysten vormen in plaats van eitjes.

De ziekte gaat gepaard met hormonale schommelingen, en de geneeskundige behandeling bestaat daarom uit de pil of andere hormonen die de balans in het lichaam herstellen.

Maar niet alle vrouwen met de ziekte reageren even goed op de behandeling.

Ziekte begint in de hersenen

Tot nu toe hebben medici vooral in de eierstokken zelf naar de oorzaak gezocht, maar er zijn aanwijzingen dat de problemen elders beginnen.

Bij muizen verwijderden de Australische onderzoekers de zogeheten androgene receptoren in de hersenen of de eierstokken. Deze receptoren reageren op ‘mannelijke’ hormonen als testosteron.

Als de receptoren in de hersenen verwijderd werden, konden de muizen geen PCOS ontwikkelen. Dat konden ze wél wanneer de receptoren uit de eierstokken werden weggehaald. De conclusie is dus dat PCOS in de hersenen en niet in de eierstokken ontstaat.

Volgens de wetenschappers kan deze ontdekking leiden tot nieuwe methoden om deze veelvoorkomende aandoening te behandelen.