Verkoudheid is voor de wetenschap een harde noot om te kraken. Er zijn maar liefst zo’n 160 soorten van het verkoudheidsvirus, en die muteren ook nog eens extreem snel.
Dat maakt het lastig om er een medicijn tegen te ontwikkelen, waardoor de middelen om een verkoudheid tegen te gaan op dit moment beperkt zijn.
Onderzoekers van de Stanford University hebben echter een nieuwe manier ontdekt om verkoudheid te lijf te gaan. Die richt zich niet rechtstreeks op het virus, maar op dat wat het virus nodig heeft om zich te vermeerderen en te verspreiden.
De methode wordt host-directed therapy, gastheergerichte therapie, genoemd, en het doel is simpelweg ons lichaam onleefbaar te maken voor het virus.
Eiwit baart opzien
De onderzoekers kweekten eerst een aantal menselijke cellen op in een petrischaal, die ze konden infecteren met zogeheten enterovirussen, waaronder het verkoudheidsvirus. Vervolgens schakelden ze met behulp van gentechnologie afzonderlijke genen in de cellen uit.
Toen de onderzoekers de cellen infecteerden, ontdekten ze dat het ontbreken van bepaalde genen het voortplantingsproces van diverse virussen stopte. Met name één gen leek de ultieme rem te zijn.