Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Deltavariant

Deltavariant verhoogt kans op ernstig verloop van corona

Er verspreidt zich een nieuwe coronavariant in Nederland. Hij is besmettelijker, minder gevoelig voor vaccins en de kans op ziekenhuisopname is twee keer zo groot.

Shutterstock

Deltavariant rukt op

Het aantal besmettingen met een nieuwe coronavariant – de deltavariant of Indiase variant – neemt toe.

Tot nu toe is de deltavariant waargenomen in 111 landen, waaronder Groot-Brittannië, de VS en Nederland, die op dit moment een stijging van de besmettingen doormaken vanwege de deltavariant.

In Nederland is het aantal geregistreerde besmettingen met de deltavariant nog erg klein, maar daar kan verandering in komen. Op dit moment onderzoeken het RIVM en de GGD’s ruim 200 jongeren tussen de 15 en 19 jaar die na een vakantie in Spanje en Portugal positief testten op corona.

Als de deltavariant ook hier oprukt, is dat reden tot bezorgdheid.

Volgens voorlopige schattingen is de deltavariant namelijk 50-64 procent besmettelijker dan de Britse of alfavariant. En die is weer 50 procent besmettelijker dan de variant die ons in maart 2020 trof.

Bovendien blijkt uit studies dat de deltavariant ook andere zorgwekkende eigenschappen heeft.

Persoon in ziekenhuis met coronavirus
© Shutterstock

Feiten over de deltavariant

 • Naam: Deltavariant, Indiase variant of B.1.617.2.
 • Herkomst: De variant komt uit India en verspreidt zich sinds begin maart 2021.
 • Verspreiding: Tot op heden 80 landen.
 • Besmettelijkheid: 50-64 procent besmettelijker dan de Britse variant.
 • Andere kenmerken: Minder gevoelig voor vaccins en een ander symptoombeeld dan eerdere varianten.

Deltavariant kan leiden tot ernstiger ziekteverloop

Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet duidt er ook op dat mensen die besmet raken met de deltavariant meer risico lopen op ziekenhuisopname. In Schotland, waar de deltavariant dominant is, zijn data van 5,4 miljoen mensen geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de kans op ziekenhuisopname bij deze nieuwe variant twee keer zo groot is.

Rapporten van ziekenhuizen her en der ter wereld wijzen in dezelfde richting.

Zo melden artsen in de Chinese metropool Guangzhou, waar de deltavariant ook bezig is aan een opmars, dat circa 12 procent van de besmette mensen binnen drie à vijf dagen ernstig ziek wordt. Voorheen lag dit cijfer op 2-3 procent.

De artsen zeggen ook dat de hoeveelheid virus in het lichaam sneller stijgt – en langzamer weer daalt – dan bij besmetting met andere varianten.

Op dit moment lopen er meerdere onderzoeken naar het precieze ziektebeeld van de deltavariant.

Deltavariant heeft andere symptomen

Britse patiënten melden ook andere klachten bij besmetting met de deltavariant.

De meest voorkomende symptomen van het coronavirus zijn:

 • Koorts
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid
 • Reuk- en smaakverlies

De meest voorkomende symptomen van de nieuwe deltavariant lijken te zijn:

 • Koorts
 • Algehele misère
 • Spierpijn
 • Loopneus
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn

Vooral de loopneus is opvallend, omdat die klacht nog niet eerder in verband is gebracht met COVID-19.

De symptomen van de deltavariant betekenen ook dat de infectie bij mensen met een milder verloop kan lijken op een zware verkoudheid.

Artsen dringen er daarom op aan dat mensen zich bij verkoudheidsklachten laten testen.

Zo muteert het coronavirus

Bij genetische drift treden er kleine natuurlijke mutaties in het virus op, die zich ontwikkelen tot een nieuwe variant en het afweersysteem in de war brengen. Door genetische drift krijgen veel mensen bijvoorbeeld twee keer griep in één seizoen.

Deltavariant is beter bestand tegen vaccins

Vanwege de opmars van de deltavariant heeft Groot-Brittannië de geplande versoepelingen uitgesteld. Dat heeft er deels mee te maken dat ook mensen die nog maar één prik hebben gehad van een tweetrapsvaccin, besmet kunnen raken.

Dit zijn de voorlopige onderzoeken naar de werking van de vaccins tegen de deltavariant.

Pfizer/BioNTech-vaccin en de deltavariant

Volgens een Brits onderzoek uit mei geeft het Pfizer/BioNTech-vaccin drie weken na de eerste prik 33 procent bescherming tegen de deltavariant. Bij de Britse variant was dat nog 50 procent.

Twee weken na de tweede prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin ben je echter veel beter beschermd tegen de deltavariant. Dat blijkt uit een nog niet peerreviewed analyse.

Nieuwe cijfers uit Israël, waar grote delen van de bevolking zijn ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin, wijzen er eveneens op dat het minder doeltreffend is tegen de variant. De werking na twee injecties wordt geschat op 64 procent.

Dit betekent dat het vaccin de ziekte niet volledig blokkeert, maar alles duidt erop dat het toch bescherming biedt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden.

Bij de Israëlische cijfers moet het voorbehoud worden gemaakt dat de gegevens slechts gedurende een korte periode zijn verzameld en dat de resultaten niet beschikbaar zijn gesteld voor bijvoorbeeld andere gezondheidsautoriteiten.

Een beperkt Canadees onderzoek, dat nog niet peerreviewed is, schetst een wat positiever beeld van de bescherming van het Pfizer/BioNTech-vaccin tegen de deltavariant. De resultaten duiden erop dat de bescherming na één injectie 57 procent is, en 87 procent na de tweede prik.

Het Moderna-vaccin en de deltavariant

Volgens Moderna beschermt zijn vaccin ook tegen de deltavariant. Dit stelt het farmaceutische bedrijf vast nadat het het bloed van ingeënte personen had onderzocht, waarbij slechts een ‘lichte vermindering van de neutraliserende eigenschappen’ was opgetreden.

Moderna’s onderzoek moet nog door vakgenoten worden beoordeeld.

Het AstraZeneca-vaccin en de deltavariant

In de Britse studie waaruit bleek dat het Pfizer/BioNTech-vaccin zowel bij de eerste als bij de tweede prik een verminderde bescherming bood, werd ook gekeken naar het vaccin van AstraZeneca, dat veel Britten hebben gekregen.

Daaruit bleek dat het AstraZeneca-vaccin – net als het Pfizer/BioNTech-vaccin – drie weken na de eerste injectie 33 procent bescherming biedt tegen de deltavariant. Twee weken na de tweede prik was de bescherming hoger, maar niet op het niveau van het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Het Janssen-vaccin en de deltavariant

Net als Moderna heeft Johnson & Johnson de werkzaamheid van het vaccin tegen de deltavariant getest, en volgens de resultaten, die nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld, biedt het Janssen-vaccin een goede bescherming.

Het bedrijf rept zelfs van een immuunrespons die beter is dan de respons die bij de Zuid-Afrikaanse variant is waargenomen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg