Het gebruik van de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen werd opgeschort nadat er gevallen van trombose waren vastgesteld. Allerlei alledaagse activiteiten zoals roken, lang reizen en het gebruik van de pil zijn echter niet verboden, hoewel die volgens de statistieken meer kans op trombose geven dan de vaccins.
Maar wetenschappelijk gezien kun je deze risicofactoren niet aan elkaar gelijkstellen. Er zijn namelijk verschillende vormen van trombose. En het is de vraag hoeveel risico de medische wetenschap wil nemen als de hele wereldbevolking moet worden gevaccineerd.
Trombose wordt veroorzaakt door lichaamspleister
Als je van je fiets valt en er een bloedvat beschadigd raakt, werken rode bloedcellen en bloedplaatjes samen met het eiwit fibrine om het gat te sluiten en af te dichten. Het bloed stolt.
Een bloedstolsel ontstaat op dezelfde manier. Daarbij stolt het bloed onbedoeld door verminderde bloeddoorstroming, aderverkalking of een medische behandeling.
Trombose is niet altijd even gevaarlijk
Er zijn verschillende vormen van trombose, die niet allemaal even ernstig zijn. Sommige zijn goed behandelbaar, andere hebben bijna altijd ernstige, mogelijk dodelijke gevolgen.
De reden dat wetenschappers extra alert zijn op trombose door coronavaccins, is dat de kans groter is dat deze vorm in de hersenen ontstaat en fatale gevolgen heeft.
Trombose door de pil wordt pas gevaarlijk als ze de longen bereikt. Daarbij is deze vorm van trombose te behandelen met bloedverdunners, wat bij trombose door vaccins niet mogelijk is.
Bovendien is er iets raadselachtigs aan de trombose door vaccinatie: het treedt op bij mensen met een gering aantal bloedplaatjes, waardoor het bloed normaal gesproken niet meer kan stollen.
Een mogelijke oorzaak is de nieuwe ziekte VITT. Die ontstaat als vaccins in zeldzame gevallen de bloedplaatjes aanvallen met antistoffen. Uit onderzoek blijkt dat deze antistoffen de rode bloedcellen overal in het lichaam laten samenklonteren.
Circa 60 procent van de mensen die trombose krijgen na vaccinatie tegen corona, sterft. Bij pilgebruikers is dat slechts 3 procent.
Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wegen de voordelen van het AstraZeneca- en Janssen-vaccin op tegen het risico van trombose.