Shutterstock

De eerste resultaten uit de praktijk: vaccins verslaan corona

De coronavaccins minimaliseren niet alleen de kans om te sterven aan COVID-19, ze vertragen ook de infectie. Dit blijkt uit de eerste cijfers over het effect van de vaccins in de praktijk.

Terwijl vaccinatieprogrammaā€™s voor het coronavirus worden uitgerold, wacht de wereldbevolking op antwoorden op enkele van de laatste grote vragen:

Nemen de vaccins de infectie helemaal weg? Of verminderen ze alleen de ernst van de ziekte?

Nu tonen de eerste resultaten uit Israƫl, dat voornamelijk het vaccin van Pfizer en BioNTech gebruikt, aan dat het antwoord op beide vragen ja is.

De vaccins verwijzen de horrorscenarioā€™s dus naar de prullenbak en maken de weg vrij naar een infectievrije samenleving zonder beperkingen.

In Israƫl verwachten de autoriteiten dat ze al in maart groepsimmuniteit krijgen.

Virussen glijden af van ingeƫnte mensen

Israƫl heeft zijn bevolking sinds december flink ingeƫnt en loopt voorop bij het uitrollen van het programma. Tegelijkertijd heeft Pfizer toegang gekregen tot de geanonimiseerde gezondheidsgegevens van Israƫl.

Graf over andelen af vaccinedoser pr. 100 indbyggere

De grafiek toont het aantal vaccindoses per 100 inwoners in verschillende landen. Op 17 januari waren de eerste Israƫliƫrs twee keer ingeƫnt en kregen ze een week de tijd om antistoffen op te bouwen. Daarna kregen onderzoekers het effect van de snelle vaccinatie van Israƫl te zien.

Ā© Our World In Data

Nu meer dan een derde van de bevolking volledig is gevaccineerd, beginnen de eerste resultaten zichtbaar te worden.

Met name ƩƩn rapport (gedeeld door een Israƫlische journalist op Twitter) baart opzien. Het is nog niet peerreviewed en opgesteld door een samenwerkingsverband tussen de Israƫlische gezondheidsautoriteiten en Pfizer.

Het rapport laat zien dat het risico om Ć¼berhaupt besmet te raken met het coronavirus na twee inentingen sterk is verminderd.

Eerder werd gedacht dat de twee injecties zouden voorkomen dat de ziekte COVID-19 zich zou ontwikkelen, maar niet de infectie zelf.

De angst was daarom dat gevaccineerde mensen besmet konden raken en de infectie konden doorgeven zonder symptomen te vertonen. Maar die lijkt ongegrond te zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd van 17 januari tot 6 februari, toen 27,4 procent van de Israƫlische bevolking ouder dan 15 jaar werd ingeƫnt en waarbij variant B117 verantwoordelijk was voor vier van de vijf gevallen van infectie.

EĆ©n inenting vermindert het risico op corona aanzienlijk

Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en onafhankelijke onderzoekers moeten de gegevens bekijken voordat de conclusies duidelijk zijn. Zo worden volledig gevaccineerde IsraĆ«liĆ«rs niet zo vaak gedwongen zich te laten testen als niet-ingeĆ«nte mensen. Sommige ingeĆ«nte personen die sindsdien zijn geĆÆnfecteerd zonder symptomen te vertonen, zijn daarom mogelijk niet meegenomen in het onderzoek.

Als de resultaten hout snijden, krijgt Israƫl waarschijnlijk in maart het effect te zien van de groepsimmuniteit, wanneer meer dan 60 procent van de bevolking zal zijn ingeƫnt.

Een ander onderzoek van een van de nationale ziektekostenverzekeraars in Israƫl laat zelfs zien dat het risico om ernstig ziek te worden door COVID-19 al met ruim 92 procent daalt na de eerste prik. Maar ook deze resultaten zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld.

Een vroeg onderzoek van het AstraZeneca-vaccin heeft aangetoond dat Ć©Ć©n dosis het risico op infectie met 67 procent vermindert.