De biologische verklaring van vampirisme

Mensen met de huidziekte porfyrie krijgen onder invloed van zonlicht voor een deel dezelfde symptomen als vampiers. Nu hebben wetenschappers de ziekte weten te verklaren, waardoor ze kunnen gaan zoeken naar een geneeswijze.

Mensen met de huidziekte porfyrie kunnen zweren en blaren op hun huid krijgen als ze worden blootgesteld aan zonlicht.

© Shutterstock

Mythen over vampiers gaan terug naar het oude Griekenland en Mesopotamië, en onlangs hebben verhalen als Twillight, True Blood en Vampire Diaries een ongekende populariteit bereikt, vooral bij een jonger, vrouwelijk publiek.

Ondanks de fascinatie zijn de meeste mensen het erover eens dat vampiers dáár thuishoren – in films en boeken. Maar zoals bij zo veel fantasierijke verhalen zit er een kern van waarheid in.

Mysterieuze huidziekte

Een raakvlak van werkelijkheid en vampiers is de huidziekte porfyrie.

Mensen met deze ziekte zijn extreem gevoelig voor zonlicht.

Ze krijgen een branderig, jeukend gevoel op hun huid als ze in de zon zijn geweest, vaak met blaren en zweren tot gevolg.

Meestal kunnen ze overdag niet eens naar buiten en moeten ze net als vampiers wachten tot de zon onder is.

Door het gebrek aan zonlicht zijn ze bleek, en wanneer ze hun huid toch keer op keer aan de zon blootstellen, kan er littekenweefsel ontstaan.

Doorbraak in het onderzoek

De symptomen ontstaan doordat de zonnestralen invloed hebben op de vele porfyrinen die in het lichaam circuleren. Ze stammen uit de lever en hopen zich op in de huid.

In een nieuwe studie hebben onderzoekers de genetische mutatie gevonden die Erytropoëtische protoporfyri (EPP) veroorzaakt, een van de meest voorkomende varianten van porfyrie.

De nieuwe ontdekking biedt de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een behandeling van de ingrijpende ziekte, waarvan patiënten nu nog niet kunnen genezen.