Je bent een nachtje James Bond. Er groeien vetplanten uit je been. Of je bent op dramatische wijze op de vlucht voor zichtbare en onzichtbare vijanden.
Onder de hashtag #pandemicdreams doen twitteraars verslag van een droomwereld die tijdens de coronacrisis kleurrijker, gedetailleerder en vreemder is dan anders.
Er verschijnen allerlei enquêtes, zoals deze en deze, over de invloed van het coronavirus op dromen. De voorlopige resultaten ervan schetsen bij elkaar een beeld van de sporen die het virus nalaat in dromenland.
De eerste conclusies van de onderzoeken zijn:
- We dromen meer
- De dromen zijn levendiger
- We herinneren ons de dromen beter
Gebeurtenissen drukken hun stempel op dromen
Psychologen van over de hele wereld bevestigen het beeld van sociale media en blogs: de coronasituatie leidt tot een verhoogde droomactiviteit. De exacte oorzaken zijn onduidelijk, maar eerdere onderzoeken toonden aan dat je het meest droomt als je hersenen sterke psychische effecten van recente gebeurtenissen verwerken.
Op dit moment laten cijfers uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk een hoger angst- en stressniveau onder de bevolking zien. Dat kan de aanleiding zijn dat het spitsuur is in dromenland.