Shutterstock

Daarom droom je meer tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis spelen zich elke nacht bizarre situaties af in je dromen, die heel echt aanvoelen. De wetenschap onthult hoe het kleine virusdeeltje tijdens je slaap het onderbewustzijn beïnvloedt.

Je bent een nachtje James Bond. Er groeien vetplanten uit je been. Of je bent op dramatische wijze op de vlucht voor zichtbare en onzichtbare vijanden.

Onder de hashtag #pandemicdreams doen twitteraars verslag van een droomwereld die tijdens de coronacrisis kleurrijker, gedetailleerder en vreemder is dan anders.

Er verschijnen allerlei enquêtes, zoals deze en deze, over de invloed van het coronavirus op dromen. De voorlopige resultaten ervan schetsen bij elkaar een beeld van de sporen die het virus nalaat in dromenland.

De eerste conclusies van de onderzoeken zijn:

  • We dromen meer
  • De dromen zijn levendiger
  • We herinneren ons de dromen beter

Gebeurtenissen drukken hun stempel op dromen

Psychologen van over de hele wereld bevestigen het beeld van sociale media en blogs: de coronasituatie leidt tot een verhoogde droomactiviteit. De exacte oorzaken zijn onduidelijk, maar eerdere onderzoeken toonden aan dat je het meest droomt als je hersenen sterke psychische effecten van recente gebeurtenissen verwerken.

Op dit moment laten cijfers uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk een hoger angst- en stressniveau onder de bevolking zien. Dat kan de aanleiding zijn dat het spitsuur is in dromenland.

Je bent niet alleen – luister naar de bizarre dromen van andere mensen over de hele wereld:

Coronacrisis leidt tot filmische dromen

In alle huidige onderzoeken geven de respondenten aan dat hun dromen levendiger en meeslepender zijn. Iets vergelijkbaars is waargenomen na natuurrampen en oorlogen.

De onderzoekers weten nog niet of de bijna filmische dromen het gevolg kunnen zijn van meer of juist minder slaap. Wie meer slaapt, komt dieper in de remslaap, de fase waarin de visuele hersencentra en de centra die de emoties aansturen worden geactiveerd.

Wie minder slaapt, ervaart een zogeheten rebound in de remslaap. Dat wil zeggen dat de fase het tekort aan slaap compenseert door de intensiteit van de dromen te verhogen.

Vaak komen in de coronadromen ook oude vrienden, plekken en gebeurtenissen voor. Dromen zijn over het algemeen een afspiegeling van belevenissen van de voorgaande dag, maar uit onderzoek blijkt dat het onderbewustzijn in perioden met weinig activiteit en sociale interactie – zoals in isolatie – wordt gedwongen om dieper te graven naar herinneringen.

Je onthoudt nachtelijke avonturen beter

35 procent van de respondenten van een Frans onderzoek gaf aan zijn dromen beter te onthouden en bij 15 procent waren de dromen negatiever dan anders.

De antwoorden van een Italiaans onderzoek duiden erop dat mensen – vooral in de frontlinie van de zorg – meer nachtmerries hebben en vaak wakker worden, een toestand die parasomnie wordt genoemd. En die toestand kan volgens eerdere onderzoeken het vermogen om dromen te onthouden beïnvloeden.

Het kan ook zijn dat sommige mensen hun dromen beter onthouden omdat ze simpelweg meer slapen en rustiger wakker worden.

Schaamte en angst voor corona sluipen dromen binnen

De enquêtes kunnen mogelijk een rode draad laten zien tussen de coronadromen, maar het ziet er op dit moment al naar uit dat het coronavirus direct of indirect zijn sporen nalaat in onze dromen, aldus psycholoog Deirdre Barrett van de Harvard Medical School in National Geographic.

In dromen wordt het coronavirus vaak vervangen door een zichtbare angst, bijvoorbeeld voor insecten.

© Shutterstock

Veel zorgmedewerkers dromen over het redden van mensenlevens, terwijl het virus bij anderen wordt vervangen door irrationele dreigingen zoals insecten, zombies en monsters. Ook zijn er mensen die in beschamende scenario’s terechtkomen en bijvoorbeeld midden in de kantine door hun wc-papier heen zijn of met anderen vechten om levensmiddelen te hamsteren.

Ongeacht de inhoud zijn dromen over het algemeen een goed teken. Onderzoek laat zien dat de remslaap cruciaal is voor het humeur en het leervermogen.

Volgens sommige wetenschappers kan de nieuwe droomactiviteit worden gezien als een terugkeer naar een eerder slaappatroon, toen we meer sliepen en langer in de remslaap verbleven. De onderzoekers denken dat het gebruikelijke hectische bestaan leidt tot een pandemie van remslaapgebrek.

Mocht je veel last hebben van coronanachtmerries, recent onderzoek duidt erop dat je met de juiste technieken je dromen kunt aansturen. De methode dream mastery komt er in alle eenvoud op neer de plot van een terugkerende droom als een verhaaltje voor het slapengaan aan jezelf te vertellen, maar dan met een positievere afloop.