Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

Coronavirus-UPDATE: Volg het nieuws hier

Wetenschap in Beeld houdt je op de hoogte van het laatste nieuws over het nieuwe coronavirus en de ziekte COVID-19.

Shutterstock

Het laatste nieuws over het coronavirus

Denemarken stopt geheel met goedgekeurd vaccin

Donderdag 15 april 2021, 12.00 uur

Als eerste land ter wereld ziet Denemarken volledig af van het gebruik van het goedgekeurde AstraZeneca-vaccin. Dit besluit volgt op een aantal gevallen van trombose, waardoor één vrouw van 60, die geen onderliggende aandoeningen had, is overleden. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) constateerde een verband tussen het vaccin en trombose.

Denemarken stopt helemaal met het vaccin, omdat het land een lage besmettingsgraad heeft en over een grote hoeveelheid andere vaccins beschikt. Daarom heeft de Deense gezondheidsautoriteit geconcludeerd dat het vaccin een groter gezondheidsrisico vormt dan het coronavirus.

Dit betekent echter dat de vaccinatie van de oudste burgers naar verwachting een paar weken vertraging zal oplopen.

De gezondheidsautoriteit denkt wel dat het vaccin opnieuw zal worden geïntroduceerd als de besmettingsgraad aanzienlijk stijgt.

In andere Europese landen, waaronder Nederland, wordt het vaccin nog steeds gebruikt en vormt het een belangrijk onderdeel van de bestrijding van de epidemie.

Nieuw onderzoek: Minimaal risico op coronabesmetting via oppervlakken

Woensdag 14 april 2021, 08.51 uur

Vorig jaar meldden wetenschappers dat het coronavirus drie dagen kon overleven op diverse oppervlakken.

In veel landen werd dan ook aanbevolen oppervlakken meerdere keren per dag grondig te desinfecteren om te voorkomen dat virusdeeltjes hun weg zouden vinden naar je handen en vervolgens naar je gezicht en je slijmvliezen.

Een nieuwe Amerikaanse studie duidt er echter op dat het risico op overdracht via besmette oppervlakken zeer klein is – minder dan één op 10.000.

Naar aanleiding daarvan hebben de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) hun aanbevelingen herzien. Ze adviseren nu om slechts één keer per dag normaal schoon te maken.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij grondiger en vaker reinigen wordt aanbevolen. Onder andere als de infectiegraad in een gebied hoog is of als een besmette persoon in contact is geweest met de oppervlakken.

De aanbevelingen voor schoonmaken in de gezondheidszorg blijven ongewijzigd.

EMA: Trombose is ‘zeer zeldzame bijwerking’ van AstraZeneca-vaccin

Vrijdag 9 april, 16.51 uur

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelt zijn mening over het omstreden AstraZeneca-vaccin bij. Nu erkent de EU-instantie dat er een verband bestaat tussen het vaccin en de gemelde gevallen van trombose.

De EMA noemt trombose nu een ‘zeer zeldzame bijwerking’, maar blijft erop wijzen dat er meer risico is om te sterven aan corona dan aan het vaccin. Volgens het nieuwste onderzoek zijn er 222 gevallen van trombose bekend onder 34 miljoen gevaccineerden.

De mensen die trombose krijgen, zijn vooral vrouwen onder de 60 jaar. Meestal gebeurt dat binnen twee weken na vaccinatie. Volgens de EMA is het belangrijk om medische hulp in te roepen als je een of meer van deze symptomen ondervindt:
• Ademnood
• Pijn op de borst
• Opgezwollen benen
• Aanhoudende buikpijn
• Hevige, terugkerende hoofdpijn
• Verminderd gezichtsvermogen
• Kleine bloedingen op andere plaatsen dan waar de prik is gezet

De EMA beveelt nog steeds aan om te blijven vaccineren met AstraZeneca, maar meerdere landen hebben het gebruik van het omstreden vaccin beperkt. Groot-Brittannië belooft mensen onder de 30 een ander vaccin, en Nederland, Italië en Spanje dienen het op dit moment alleen toe aan mensen boven de 60.

Het AstraZeneca-vaccin, dat onlangs de nieuwe naam Vaxzevria kreeg, wordt al sinds begin maart verdacht van het veroorzaken van een zeldzame vorm van trombose. Denemarken zette toen als eerste land het vaccineren stop.

Mexicaanse wetenschappers werken aan een goudvaccin

Dinsdag 30 maart, 15.07 uur

Een nieuw nanovaccin krijgt extra kracht van microscopisch kleine gouddeeltjes. Het vaccin heeft goede resultaten laten zien bij de eerste proeven met muizen, zo schrijven onderzoekers van de Autonomous University of San Luis Potosí in een verslag.

De nieuwe technologie zou moeten resulteren in een vaccin dat volledige immuniteit tegen COVID-19 biedt, aldus de Mexicaanse onderzoekers.

De nanotechnologie werkt door onschadelijke spike-eiwitten van het coronavirus vast te lijmen op de gouddeeltjes die ze in de cellen brengen. Hier zet het immuunsysteem een reactie in gang die het lichaam in staat stelt zich tegen het echte virus te verdedigen.

De volgende stap voor het Mexicaanse goudvaccin is het testen op grotere dieren, waarna het hopelijk wordt goedgekeurd voor proeven op mensen.

Britse variant aangetroffen bij huisdieren

Donderdag 25 maart 11.56 uur

In twee studies van onderzoekers uit Frankrijk en de VS is voor het eerst een van de wijdverbreide coronavarianten aangetroffen bij honden en katten. De dieren waren besmet met B.1.1.7 ofwel de Britse variant.

De onderzoekers kwamen de besmette huisdieren op het spoor toen een dierenkliniek nabij Londen een sterke stijging meldde van patiënten met ontstekingen in het hartweefsel. In het ergste geval kan dit leiden tot een hartstilstand.

Er is echter onvoldoende bewijs dat het virus de oorzaak is van de hartproblemen.

In de VS vonden onderzoekers van Texas AM University de Britse variant bij een hond en een kat uit hetzelfde huishouden. Het baasje was ook besmet – wat eveneens het geval was bij 5 van de 11 besmette huisdieren in Londen.

De studies zijn nog niet collegiaal getoetst, en de onderzoekers willen nog geen uitspraken doen over de vraag of B.1.1.7 makkelijker wordt overgedragen tussen soorten en over de rol van huisdieren bij de verspreiding van het coronavirus.

Onderzoekers stellen verband vast tussen corona en gehoorverlies

Dinsdag 23 maart 14.17 uur
Ademnood, hoesten en vermoeidheid zijn bekende symptomen van corona. Maar nu is er een nieuwe aan toegevoegd: gehoorverlies.

Een onderzoek van de universiteit van Manchester en het biomedische onderzoekscentrum (BRC) van die stad, waarbij 56 studies zijn bekeken, stelt het verband tussen COVID-19 en gehoorverlies vast.

Uit het onderzoek blijkt dat 7,6 procent van de ondervraagden gehoorverlies ervoer in verband met corona. Ook had 14,8 procent last van oorsuizen en 7,2 procent van duizeligheid.

De duur van de klachten en de invloed van andere factoren, zoals de levensstijl van de patiënten, zijn nog onduidelijk.

Microplastics uit mondkapjes worden groot milieuprobleem

Woensdag 17 maart 13.00 uur

Mondkapjes zijn een effectief middel in de strijd tegen COVID-19, omdat ze de verspreiding van het virus voorkomen. Burgers overal ter wereld zijn er inmiddels aan gewend om ze dagelijks te gebruiken, maar nu waarschuwen onderzoekers van de Zuid-Deense universiteit en Princeton University in de VS dat het succes op gezondheidsgebied een keerzijde heeft.

Wegwerpmondkapjes bestaan voornamelijk uit microplasticvezels, en te vaak komen weggegooide mondkapjes in de natuur terecht, waar ze worden afgebroken tot microplastics. Aangezien er dagelijks ruim 4 miljard mondkapjes worden gebruikt betekent dit dat we voor een potentieel mondiaal vervuilingsprobleem staan. En in tegenstelling tot veel ander plastic wordt plastic uit mondkapjes niet gerecycled.

De oplossing is niet om geen mondkapjes meer te dragen. De onderzoekers stellen voor de inzameling van weggegooide mondkapjes te verbeteren, nieuwe, effectieve wasbare mondkapjes te ontwikkelen en milieuvriendelijkere materialen te gebruiken.

Finse wetenschappers ontwikkelen neusvaccin tegen corona

Woensdag 10 maart, 11.53 uur
Vind je het vervelend om met een naald in je arm geprikt te worden? Dan is er goed nieuws. Finse wetenschappers hebben een neusspray ontwikkeld die je niet alleen vaccineert tegen COVID-19, maar ook andere gunstige gezondheidseffecten heeft.

Onderzoekers van de universiteit van Helsinki en de Oost-Finse universiteit maakten het neusvaccin, dat al met succes op dieren is getest.

Het vaccin maakt gebruik van het soort gentherapie waarmee ook halskanker en hart- en vaatziekten worden behandeld.

Het vaccin, dat uit mRNA-moleculen bestaat, wordt in de neus gespoten. De moleculen bevatten genetische instructies om eiwitten van het coronavirus aan te maken. Zo leert het immuunsysteem het virus herkennen, waardoor je immuun wordt voor de ziekte.

Volgens de onderzoekers biedt de neusspray een betere bescherming dan de bestaande vaccins omdat het neusvaccin daarbij nog antistoffen produceert die de slijmvliezen extra goed beschermen.

Het neusvaccin is bovendien ontwikkeld om te beschermen tegen de Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Britse coronavarianten.

Volgens plan wordt het neusvaccin de komende maanden op mensen getest en vervolgens in productie genomen.

Nieuw onderzoek: Eén vaccinatie voorkomt ernstige klachten bij de meeste ouderen

Woensdag 3 maart 10.53 uur

Voor verreweg de meeste ouderen is één prik genoeg om een ziekenhuisopname te voorkomen. Dat blijkt uit nieuw Engels onderzoek.

Het nieuwe onderzoek van Public Health England, het Engelse RIVM, wijst uit dat één vaccinatie met Oxford-AstraZeneca of Pfizer-BioNTech de kans op ziekenhuisopname met meer dan 80 procent verlaagt.

Lees hier meer over de verschillende vaccins.

Het onderzoek is gedaan onder Engelsen van boven de 80 die hun eerste prik hebben gehad.

Ook blijkt dat het volledige effect van het vaccin drie tot vijf weken na de vaccinatie wordt bereikt.

Hoewel één prik volgens de Engelse onderzoekers dus effectief is, benadrukken ze ook de noodzaak van twee prikken om de best mogelijke bescherming tegen het virus te garanderen.

Virus aangetroffen bij Thaise vleermuizen

Dinsdag 2 maart 12.15 uur

Toen COVID-19 zich een jaar geleden over de hele wereld verspreidde werd gedacht dat het virus afkomstig was van de Huanan-vismarkt in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Daarvoor is echter nog geen bewijs gevonden, en experts zijn nog steeds op zoek naar de bron van de pandemie.

Een van deze teams van virusjagers staat onder leiding van Supaporn Wacharapluesadee van de Chulalongkorn University in Thailand. Het team onderzocht vleermuizen en schubdieren in het zuiden van Thailand, 4800 km van Wuhan, en het bleek dat de dieren een coronavirus bij zich droegen dat zeer sterk lijkt op het virus dat de pandemie bij mensen heeft veroorzaakt.

Dat is slecht nieuws voor de virusjagers. Als zo ver van de eerste, hevige uitbraak in Wuhan een vrijwel identiek virus kan worden gevonden, moet er in een veel groter geografisch gebied naar de bron van COVID-19 worden gezocht.

Zo train je je reukvermogen na het coronavirus

Donderdag 25 februari 11.00 uur

Heb je corona gehad – en ben je misschien zelfs je reukvermogen verloren?

Dan volgen hier een paar wetenschappelijke tips om het terug te krijgen.

De beste manier om je reukvermogen te herstellen, is door te oefenen.

Zo train je je reukvermogen:

 • Zoek 4 sterke geuren die je altijd makkelijk kon herkennen, zoals sinaasappel, vanille, munt en kruidnagel.
 • Houd de geuren dicht bij je, zodat je ze altijd kunt ruiken. Kijk hier hoe.
 • Breng een van de geuren naar je neus en snuif de geur grondig op. Doe dit ook met de andere geuren.
 • Herhaal het proces minstens 8 à 12 keer per dag. Hoe meer je eraan ruikt, hoe beter.
 • Als er geen snelle resultaten zijn, ga dan door met trainen. Onderzoek toont aan dat hoe meer weken je traint, hoe beter de resultaten zijn.
 • Verander elke 12 weken de geuren.
 • Bij aanhoudende symptomen: raadpleeg een arts.

Bijna een half miljoen meer doden in Europa dan normaal

Vrijdag 19 februari 12.00 uur

De EU-lidstaten hebben in de periode maart-november vorig jaar 450.000 meer doden geregistreerd dan normaal.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

De sterftecijfers zijn vergeleken met die in dezelfde periode van 2016 tot en met 2019.

De oversterfte laat de invloed van het coronavirus in Europa goed zien, want de cijfers zijn uitgerekend op basis van alle geregistreerde overlijdens.

Het ergst was het in Polen, waar in november een oversterfte van 97 procent werd gemeld.

Britse coronavariant is vermoedelijk ook dodelijker

Woensdag 17 februari, 10.30 uur

De Britse coronavariant, B.1.1.7, is naar schatting 30 tot 50 procent besmettelijker dan oudere varianten.

Nu lijkt het erop dat de Britse variant ook dodelijker is.

In een Brits rapport waarin voorlopige conclusies over B.1.1.7 op een rijtje gezet worden, staat dat de variant vermoedelijk tot meer ernstig zieke patiënten en sterfgevallen leidt.

Onderzoekers zijn echter nog niet klaar met het verzamelen van gegevens over de variant, dus de conclusie kan nog worden bijgesteld.

Zuid-Afrika staakt gebruik van AstraZeneca-vaccin

Donderdag 11 februari 16.27 uur

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft besloten vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca te pauzeren. Dat zegt gezondheidsminister Zweli Mkhize volgens de Britse krant The Guardian.

Uit onderzoeksdata blijkt dat het vaccin ‘een zeer klein of geen’ effect heeft op de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus (B.1.351/501Y), die in Zuid-Afrika voor de meeste besmettingen zorgt.

‘De resultaten laten bij deze variant (de Zuid-Afrikaanse, red.) een geschat effect zien van 10 procent,’ aldus onderzoeksleider Shabir Madhi van de Universiteit van de Witwatersrand.

AstraZeneca zelf gaat ervan uit dat het vaccin ernstige klachten bij de Zuid-Afrikaanse variant nog steeds kan voorkomen, maar dat het effect geringer lijkt dan bij andere varianten.

Computer voorspelt of je zult overlijden aan COVID-19

Dinsdag 9 februari 12.00 uur

Met behulp van kunstmatige intelligentie kan een computer met 90% zekerheid voorspellen of je aan het coronavirus zult overlijden, ook al ben je nog niet besmet.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Kopenhagen, waar onderzoekers patiëntgegevens van 3944 Deense COVID-19-patiënten door een computer hebben laten doornemen.

Met behulp van kunstmatige intelligentie kon de computer voorspellen wie er hoogstwaarschijnlijk aan het virus zal overlijden en wie aan de beademing zal moeten. Artsen kunnende computerberekeningen gebruiken om snel in te grijpen.

De kunstmatige intelligentie ontdekte dat vooral deze factoren het grootste risico op overlijden geven:

 • Hoge BMI
 • Hoge leeftijd
 • Verhoogde bloeddruk
 • Een ​​man zijn
 • Neurologische aandoeningen
 • COL
 • Astma
 • Diabetes
 • Hartziekte

Griepbesmettingen met 98 procent gedaald tijdens pandemie

Donderdag 4 februari, 15.00 uur

Meer dan 100 miljoen mensen zijn besmet geweest met het coronavirus, maar de pandemie heeft wel voorkomen dat de gewone griep toesloeg.

Het laatste rapport van de Europese gezondheidsautoriteiten meldt een daling van het aantal vastgestelde griepgevallen van 98 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, en in de VS is de teruggang zelfs 99 procent.

In een normaal jaar loopt zo’n 5 tot 10 procent van de wereldbevolking griep op: ongeveer 400 tot 800 miljoen mensen. Tot 5 miljoen van deze patiënten worden zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden, en er vallen circa 500.000 doden.

De daling van het aantal besmettingen betekent dat tot 790 miljoen mensen in een jaar niet getroffen worden door de griep.

De verklaring is dat de voorschriften rond mondkapjes, afstand houden en handen wassen die de verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen, ook de griep binnen de perken houden.

Nieuwe ontdekking: Speciaal medicijn verlaagt coronasterfte onder diabetici

Donderdag 28 januari, 12.00 uur

Amerikaanse wetenschappers van de University of Alabama onderzochten coronapatiënten met diabetes, want die ziekte verhoogt het risico op ernstige klachten en overlijden bij COVID-19.

Uit hun resultaten bleek enigszins verrassend dat diabetici met corona die het geneesmiddel metformine gebruikten, een veel lagere sterfte kenden dan degenen die andere medicijnen gebruikten.

Van degenen die metformine namen, overleed 11 procent, terwijl 24 procent van de patiënten die dat middel niet innamen het niet overleefde. En dat was ongeacht geslacht, leeftijd, ras, gewicht en andere onderliggende aandoeningen als een verhoogde bloeddruk.

Volgens de onderzoekers bezit metformine mogelijk bijzondere ontstekingsremmende en antitrombotische eigenschappen. Er zijn echter meer proeven nodig voordat er conclusies getrokken kunnen worden.

Berekening: Daarom zijn besmettelijker coronavarianten gevaarlijker dan dodelijker varianten

Woensdag 27 januari, 10.15 uur

Een virus is na mutatie vaak óf dodelijker, óf besmettelijker.

Het ergste scenario is natuurlijk als een virus dodelijker én besmettelijker wordt.

De nieuwe coronavarianten uit Groot-Brittannië, Roemenië en Zuid-Afrika zijn over het algemeen besmettelijker, en dat is een groot probleem, want meer besmettingen betekent uiteindelijk meer doden.

Aan de hand van een wiskundige berekening kun je zien hoeveel mensen er na een maand aan corona zullen sterven als de besmettelijkheid en dodelijkheid van het virus veranderen.

Voorbeeld:

Als er 10.000 besmettingen zijn, leiden die binnen zes dagen tot meer besmettingen. Dat komt omdat je na 4 tot 6 dagen anderen kunt besmetten met corona.

Dat houdt in dat er in één maand vijf ‘besmettingsronden’ zijn: vijf gevallen per maand waarin nieuwe besmettingen zich uitbreiden.

Volgens de WHO heeft het coronavirus een sterfte van tussen de 0,3 en 1 procent, en als het R-getal 1,1 is (één besmette persoon besmet gemiddeld 1,1 anderen), leidt dat tot de volgende som:

(Aantal oorspronkelijke besmettingen x R-getal ^ aantal besmettingsronden per maand x sterfte)

In dit geval: (10.000 x 1,1^ 5) x 0,8%

Dat geeft 129 doden na een maand.

Maar wat gebeurt er als de sterfte toeneemt of het R-getal verdubbelt?

Hoeveel mensen overlijden er dan?

Reken het zelf uit:

R-getal tussen de 0 en 10: 1.1

Sterfte tussen de 0% en 10%: 0.8 %Aantal doden na een maand: 129

Vaccinpauze kan leiden tot nieuwe coronamutaties

Vrijdag 22 januari 2021 - 11.30 uur

Het gebrek aan vaccindoses heeft ertoe geleid dat verschillende landen de richtlijnen van de vaccinfabrikanten niet zo nauw nemen, wat zou kunnen betekenen dat er nieuwe, gevaarlijkere mutaties in het coronavirus optreden.

De vaccins die nu beschikbaar zijn, moeten in twee doses worden toegediend met drie weken ertussen, maar om het vaccin bij zoveel mogelijk mensen te krijgen, kiezen de gezondheidsautoriteiten in onder meer Groot-Brittannië ervoor om de beschikbare doses onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden.

Als alle doses worden gebruikt voor de eerste vaccinatieronde, betekent dit dat niemand de aanbevolen tweede dosis na drie weken krijgt, wat wel een voorwaarde is voor een goede werking van het vaccin.

Die aanpak kan buitengewoon gevaarlijk zijn. Dit vindt onder andere de viroloog Paul Bieniasz van de Rockefeller University in de VS, die benadrukt dat de half-ingeënte mensen een soort wandelende virusfabrieken worden, die zelf misschien niet ziek zijn, maar virussen de optimale condities geven om te muteren tot nieuwe varianten – die niet in toom gehouden kunnen worden door de bestaande vaccins.

De vrees van de viroloog wordt ondersteund door een studie waarin artsen virussen hebben waargenomen bij iemand met een langdurig – en dodelijk – COVID-19-verloop. Het virus bleek bij de patiënt met een ongekende snelheid te muteren.

Onderzoekers: Vitaminegebrek houdt verband met ernstig verloop

Donderdag 14 januari, 9.00 uur

Bij een Deens onderzoek is een significant lager niveau van vitamine K ontdekt bij patiënten die worden opgenomen met en overlijden aan COVID-19. In augustus 2020 suggereerde een Nederlands onderzoek hetzelfde.

De Denen onderzochten 138 opgenomen coronapatiënten en een controlegroep van 140 gezonde personen. De opgenomen personen bleken een significant lager gehalte vitamine K te hebben dan de controlegroep. De 43 patiënten die aan COVID-19 stierven, hadden een nóg lager niveau van de vitamine.

Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat vitamine K in verband staat met het verloop van de ziekte. De Nederlandse en Deense onderzoekers wijzen er echter op dat de vitamine mogelijk bepaalde vezels in het longweefsel beschermt die het coronavirus aanvalt.

Volgens de wetenschappers is het niet zeker of er al sprake was van een gebrek aan vitamine K voordat de patiënten de ziekte opliepen, of dat COVID-19 het gebrek veroorzaakt. Daarom raden ze niet aan om extra vitamine K te slikken, want te veel daarvan kan schadelijk zijn.

Vitamine K komt van nature voor in groenten als spinazie, rucola, boerenkool, broccoli, peterselie, kikkererwten en witte kool.

Het Deense onderzoek is nog niet collegiaal getoetst.

9 van de 10 overleven: Stamcellen behandelen kritieke COVID-19

Woensdag 13 januari 2021

Stamcellen uit navelstrengweefsel kunnen het risico op overlijden door een verminderde longfunctie verminderen bij zwaar getroffen COVID 19-patiënten.

In een klein experiment påonder 24 verzwakte coronapatiënten, verspreid over twee ziekenhuizen in Florida, wisten onderzoekers van de universiteit van Miami 91% van de patiënten te redden, die elk 200 miljoen stamcellen kregen. In de controlegroep overleefde slechts 42%.

Tegelijkertijd herstelden de met stamcellen behandelde patiënten sneller dan andere coronapatiënten die het zwaar te pakken hadden.

Van stamcellen uit navelstrengweefsel – zogeheten mesenchymale stamcellen – is bekend dat ze een ontstekingsremmende en immuunregulerende werking hebben. De onderzoekers denken dat de stamcellen een cytokinestorm hebben voorkomen bij de COVID-19-patiënten: een hyperinflammatie waarbij het immuunsysteem op hol slaat en te veel hormonen aanmaakt.

Hoofdonderzoeker en hoofd van het Cell Transplant Center aan de universiteit van Miami, dr. Camillo Ricordi, vermeldt at één navelstreng genoeg stamcellen bevat om 10.000 patiënten te behandelen.

De volgende stap is om het experiment uit te breiden naar patiënten die nog niet ernstig ziek zijn, maar daar wel grote kans op hebben.

Vaccins Pfizer en BioNtech werken tegen Britse coronavariant

Vrijdag 8 januari, 2021

De farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNtech hebben laten weten dat de Britse coronavariant N501Y geen probleem vormt voor het vaccin.

Deze variant heeft zich vanuit Groot-Brittannië naar de rest van Europa verspreid en zou tot 70 procent besmettelijker zijn dan eerdere varianten van het coronavirus.

Pfizer, een van de twee bedrijven waarvan de EU het coronavaccin in een spoedprocedure heeft goedgekeurd, meldt via Reuters:

‘We hebben 16 verschillende mutaties getest, en geen ervan heeft een significante invloed op de werkzaamheid van het vaccin. Dat is goed nieuws.’

De bedrijven zeggen echter bezorgd te zijn over een mutatie genaamd E484K, die in Zuid-Afrika is opgedoken. Die moet nog nader worden onderzocht.

Koper doodt virus in één minuut

Woensdag 6 januari, 11.00 uur

Als je pech hebt, kun je COVID-19 oplopen via een deurkruk, trapleuning of liftknopje. Op dit soort oppervlakken, die mensen constant aanraken, kan het virus lange tijd in leven blijven, wat tot corona-uitbraken in zieken- en verpleeghuizen kan leiden.

Maar hier kan iets aan gedaan worden door handvatten, grepen en knoppen te maken van koper in plaats van plastic. Een nieuw onderzoek wijst uit dat het coronavirus op koper maar één minuut actief blijft, terwijl het uren of zelfs dagen leeft op plastic en hout.

De antibacteriële eigenschappen van koper, zilver en goud zijn al langer bekend, maar dat koper zo effectief is tegen het coronavirus, komt als een verrassing. De ontdekking zal de huidige pandemie geen halt kunnen toeroepen, maar in de toekomst kan de conclusie betrokken worden bij de keuze voor materialen.

Lees ook:

opgeheven elleboog
Ziektes

Bijwerkingen zijn een teken van gezondheid

8 minuten
Gele coronavirusdeeltjes breken uit een menselijke cel
Ziektes

5 dingen die je moet weten over de Engelse coronavariant

6 minuten
Antistoffen vallen een coronavirusdeeltje aan
Ziektes

Braziliaanse variant treft jonge, eerder besmette mensen

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg