Coronavirus dringt onze cellen binnen
Om een mens te infecteren moet het coronavirus onze cellen binnendringen, waar het zijn genetisch materiaal kan verspreiden en de cellen kan gebruiken als een soort fabriek voor massaproductie, van zichzelf.
Het virus heeft hiervoor een eiwit op het oppervlak, dat werkt als een soort sleutel. Hierdoor kan het virus zich aan de buitenzijde van onze cellen hechten en ze vervolgens openen. Dit noemen we een 'spike protein'. Eind februari wist een groep wetenschappers aan de University of Texas in Austin (VS) deze minuscule sleutels op het oppervlak van het coronavirus aan te wijzen en te beschrijven.
Uit hun onderzoek bleek dat dit oppervlakteproteïne anders is dan bij andere soortgelijke virussen. De wetenschappers konden vaststellen dat het eiwit zich tien keer dichter aan het oppervlak van onze cellen bindt, dan het proteïne van het SARS-virus, waarmee 8.000 mensen besmet raakten in 2002 en 2003.
Kan doel worden voor coronavaccin
Uit andere nieuwe onderzoeken is gebleken dat het eiwit kan worden geactiveerd door het enzym furine, dat onder andere voorkomt in onze longen, lever en dunne darm. Volgens wetenschappers is dit deels de reden dat de ziekte in acute en ernstige gevallen kan leiden tot orgaanuitval en daarnaast dat het virus stabiel blijft en zo goed overdraagbaar is van mens op mens.
Het mechanisme op basis van furine is eerder ook al aangetroffen bij andere virussen die goed overdraagbaar zijn van mens op mens, zoals bijvoorbeeld ernstige varianten van het griepvirus.
Een andere doorbraak vond begin maart plaats. Wetenschappers van de University of Texas in Austin (VS) brachten het molecuul in kaart waaraan het eiwit zich bindt op onze cellen, de zogenaamde receptor. Ook al is de ontwikkeling van een vaccin nog toekomstmuziek, wetenschappers denken wel dat deze nieuwe kennis over het oppervlakteproteïne en de receptor het eenvoudiger maakt om ze te blokkeren met een vaccin.