Shutterstock

Corona heeft invloed op je hersenen: Ziekte leidt tot lager IQ

Corona verlaagt de intelligentie, en hoe zieker je wordt, hoe meer IQ-punten je kwijtraakt.

We wisten al dat je na corona nog lang je reuk kwijt kunt zijn of kortademig kunt blijven. Maar nu blijkt dat COVID-19 ook het IQ verlaagt. Dat concluderen onderzoekers van het Imperial College London in een nieuw onderzoek.

Het onderzoek is gebaseerd op een Britse cognitieve test met meer dan 80.000 deelnemers, van wie er 12.000 besmet waren geweest met COVID-19.

IQ-test in het Nederlands
©

Doe de IQ-test van Wetenschap in Beeld

Hoe intelligent ben jij? Doe de grote IQ-test van Wetenschap in Beeld en kom erachter. Met onze IQ-test kun je ook jouw IQ vergelijken met dat van anderen.

Lees hier meer.

De resultaten van het onderzoek zijn alarmerend: de mensen die corona hadden gehad, scoorden aanzienlijk lager dan de niet-besmette mensen. Vooral in de categorieën logisch redeneren, plannen en selectieve aandacht presteerden ze slechter.

Het effect was het grootst bij mensen die aan de beademing hadden gelegen. Gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht en opleidingsniveau scoorde deze groep 7 IQ-punten lager.

De negatieve invloed op de intelligentie was groter dan bij deelnemers die een beroerte hadden gehad.

Laat je vaccineren! Adam Hampshire, onderzoeker

Volgens de onderzoekers ligt het verlaagde IQ van voormalige coronapatiënten in het verlengde van bekende langetermijngevolgen als concentratieproblemen en desoriëntatie.

Dergelijke langetermijngevolgen zijn van grote invloed op de cognitie.

Cognitieve test

De proefpersonen kregen opgaven op het gebied van o.a. ruimtelijke intelligentie, geheugen en het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen.

© Imperial College London

Volgens Adam Hampshire, een van de onderzoekers, is er maar één manier om verspreiding van het probleem te voorkomen:

‘Neem geen onnodige risico’s en laat je vaccineren.’

Op dit moment is 48 procent van de Nederlanders volledig gevaccineerd.