Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bacteriën verslaan het gevreesde denguevirus

Knokkelkoorts wordt gezien als een van de 10 grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, en meer dan 390 miljoen mensen raken jaarlijks met de ziekte besmet. Maar nu hebben wetenschappers een ontdekking gedaan die het aantal gevallen met wel 76 procent terug kan dringen.

Shutterstock

Elk jaar raken 390 miljoen mensen besmet met het denguevirus. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt de resulterende ziekte knokkelkoorts als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.

Het virus wordt via muggen verspreid en leidt tot griepachtige klachten, maar kan soms levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken. Elk jaar sterven er zo’n 20.000 mensen aan knokkelkoorts.

Door duizenden muggen te besmetten met een bacterie die het denguevirus kan bestrijden, is knokkelkoorts flink teruggedrongen.

© Getty Images

Bacterie wordt doorgegeven aan volgende generatie

De organisatie World Mosquito Program doet sinds 2011 proeven met een bacterie die het virus in de mug al moet bestrijden.

De bacterie, Wolbachia, kan het virus buitenspel zetten door stoffen als cholesterol, die het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen, op te nemen. Zo kan een besmette mug het virus niet meer verspreiden.

Als de muggen zelf zich vermenigvuldigen, wordt de bacterie bovendien doorgegeven aan de volgende generatie, waardoor het virus uiteindelijk dakloos wordt.

Methode heeft één zwak punt

Bij omvangrijke experimenten in meerdere landen werd Wolbachia in duizenden muggeneitjes gespoten, waarna de besmette muggen vrij werden gelaten.

Het World Mosquito Program presenteert nu de eerste resultaten.

In gebieden als Brazilië en Indonesië is het gelukt het aantal gevallen van knokkelkoorts terug te dringen met wel 76 procent.

Helaas bleek ook dat de bacterie in zeer warme gebieden, zoals Vietnam, niet effectief wordt doorgegeven aan de volgende generatie muggen.

De onderzoekers proberen nu om dit probleem te tackelen door nieuwe varianten van de bacterie te kweken, die beter tegen de warmte kunnen.

Lees ook:

Kanker

WHO waarschuwt: 60 procent meer kanker in 2040

14 minuten
Ziektes

5 dingen die je moet weten over het coronavirus

10 minuten
Ziektes

Wat is erger: pest of cholera?

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg