Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Demens

Kunstmatige zoetstoffen, die bijvoorbeeld in lightfrisdrank zitten, zijn er vaak van verdacht een negatief effect op mensen te hebben.

© Shutterstock
Geneeskunde - Alzheimer

Wetenschap brengt lightfrisdrank in verband met bloedpropjes en dementie

Gloednieuw Amerikaans onderzoek heeft sterke aanwijzingen gevonden voor een verband tussen dagelijks gebruik van kunstmatig gezoete lightfrisdrank en bloedpropjes in de hersenen die tot dementie kunnen leiden.

Wetenschappers van de Boston University School of Medicine (BUSM) dreigen roet in het eten te gooien als je een dagelijkse drinker van kunstmatig gezoete frisdrank bent.

Een omvangrijke analyse van 46 jaar aan gezondheidsstatistieken van 5000 Amerikanen heeft aanwijzingen aan het licht gebracht voor een rechtstreeks verband tussen dagelijks gebruik van lightfrisdrank en het risico op bloedpropjes in de hersenen.

De resultaten zijn gepubliceerd in Stroke en Alzheimer's and Dementia30050-X/abstract {"target":"_blank","rel":"nofollow"})

Drie keer zo hoog risico op dementie

De onderzoekers uit Boston legden de omvangrijke gezondheidsdatabase van de Framingham Heart Study (FHS) naast de uitslag van enquêtes over levensstijl en corrigeerden voor factoren als leeftijd, opleiding, calorie-inname, diabetes, roken en sporten.

En de resultaten waren niet mis te verstaan:

‘Mensen die dagelijks lightfrisdrank drinken, lopen een bijna drie keer zo hoog risico op bloedpropjes in de hersenen en dementie, waaronder alzheimer,’ aldus Matthew Pase van de neurologische afdeling van BUSM, de schrijver van het onderzoeksrapport.

Suiker funest voor het geheugen

Het onderzoek laat bovendien zien dat mensen die regelmatig sterk suikerhoudende dranken gebruiken, evenmin ontsnappen aan het negatieve effect op de hersenen:

‘De gegevens wijzen er sterk op dat dranken met een hoog suikergehalte in verband gebracht kunnen worden met geheugenverlies en een verminderd hersenvolume,’ zegt Matthew Pase.

Het wetenschapsteam wijst erop dat de verbanden niet onomstotelijk vaststaan totdat er aanvullend onderzoek is uitgevoerd.

Lees ook:

Alzheimer

De oorzaak van dementie ligt bij hersencellen die niet dood willen

2 minuten
Alzheimer

Nieuwe test kan alzheimer vroeg aantonen

1 minuut
Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg