Wetenschap brengt lightfrisdrank in verband met bloedpropjes en dementie

Gloednieuw Amerikaans onderzoek heeft sterke aanwijzingen gevonden voor een verband tussen dagelijks gebruik van kunstmatig gezoete lightfrisdrank en bloedpropjes in de hersenen die tot dementie kunnen leiden.

Demens

Kunstmatige zoetstoffen, die bijvoorbeeld in lightfrisdrank zitten, zijn er vaak van verdacht een negatief effect op mensen te hebben.

© Shutterstock

Wetenschappers van de Boston University School of Medicine (BUSM) dreigen roet in het eten te gooien als je een dagelijkse drinker van kunstmatig gezoete frisdrank bent.

Een omvangrijke analyse van 46 jaar aan gezondheidsstatistieken van 5000 Amerikanen heeft aanwijzingen aan het licht gebracht voor een rechtstreeks verband tussen dagelijks gebruik van lightfrisdrank en het risico op bloedpropjes in de hersenen.

De resultaten zijn gepubliceerd in Stroke en Alzheimer's and Dementia

Drie keer zo hoog risico op dementie

De onderzoekers uit Boston legden de omvangrijke gezondheidsdatabase van de Framingham Heart Study (FHS) naast de uitslag van enquêtes over levensstijl en corrigeerden voor factoren als leeftijd, opleiding, calorie-inname, diabetes, roken en sporten.

En de resultaten waren niet mis te verstaan:

‘Mensen die dagelijks lightfrisdrank drinken, lopen een bijna drie keer zo hoog risico op bloedpropjes in de hersenen en dementie, waaronder alzheimer,’ aldus Matthew Pase van de neurologische afdeling van BUSM, de schrijver van het onderzoeksrapport.

Suiker funest voor het geheugen

Het onderzoek laat bovendien zien dat mensen die regelmatig sterk suikerhoudende dranken gebruiken, evenmin ontsnappen aan het negatieve effect op de hersenen:

‘De gegevens wijzen er sterk op dat dranken met een hoog suikergehalte in verband gebracht kunnen worden met geheugenverlies en een verminderd hersenvolume,’ zegt Matthew Pase.

Het wetenschapsteam wijst erop dat de verbanden niet onomstotelijk vaststaan totdat er aanvullend onderzoek is uitgevoerd.