Shutterstock

Nieuwe test voorspelt alzheimer

Eiwitten in het bloed verraden de ziekte jaren voor er symptomen ontstaan.

Een gewone bloedtest kan nu aantonen wat de kans is dat iemand alzheimer zal ontwikkelen.

Onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum in Duitsland toonden aan dat deze vorm van dementie kan worden voorspeld door de concentratie van het eiwit bèta-amyloïde te meten, waarvan bekend is dat het zich ophoopt in de hersenen van alzheimerpatiënten.

De hoeveelheid van het eiwit bèta-amyloïde in het bloed geeft de kans op alzheimer aan.

© Shutterstock

De onderzoekers analyseerden het bloed van 203 personen. Zij waren geselecteerd omdat bij hen geen alzheimer kon worden vastgesteld, terwijl ze toch ervoeren dat bepaalde cognitieve functies, zoals het geheugen, achteruitgingen.

Vervolgens werden alle personen zes jaar gevolgd. Het bleek dat de test de 22 mensen die in die periode alzheimer ontwikkelden van tevoren kon identificeren.

Test kijkt jaren vooruit

De onderzoekers verdeelden de 22 personen in twee groepen en stelden vast dat degenen met de hoogste concentratie bèta-amyloïde in het bloed de ziekte gemiddeld binnen 2,2 jaar ontwikkelden. Bij de anderen was dat pas na gemiddeld 3,4 jaar.

Daarmee kan de nieuwe test de ziekte niet alleen voorspellen, maar ook aangeven wanneer deze zich waarschijnlijk openbaart.

Met de bloedtest kunnen artsen patiënten met alzheimer sneller diagnosticeren, waardoor met de behandeling kan worden begonnen zodra de symptomen ontstaan.