Kunstmatige intelligentie ontdekt alzheimer tien jaar eerder dan arts

Kunstmatige intelligentie overtreft artsen bij het stellen van toekomstige diagnoses. Computers kunnen symptomen van alzheimer namelijk veel eerder herkennen dan artsen. Nu moet de methode ook worden gebruikt voor andere zenuwziekten.

© Shutterstock

Een kunstmatige intelligentie uit Italië kan met 86% nauwkeurigheid zien welke hersenen gezond zijn en welke hersenen het risico lopen om alzheimer te ontwikkelen.

En op basis van MRI-scans kan deze computer de vroege tekenen van alzheimer met 84% zekerheid herkennen.

Om precies te zijn kijkt de kunstmatige intelligentie naar vreemde koppelingen tussen de hersencentra.

Gebruikt goedkope scans

Het algoritme in de computer herkent de tekenen van alzheimer lang voordat de ziekte duidelijke symptomen veroorzaakt, zoals een verminderd geheugen, spraakproblemen en een gebrekkige oriëntatie.

Deze kunstmatige intelligentie kan de tekenen zelfs tien jaar eerder ontdekken dan artsen.

Maar het grootste voordeel is dat hij zijn analyses baseert op hersenscans.

Metode kan worden uitgebreid

Op dit moment voorspellen artsen het risico op alzheimer door ruggenmergvocht te analyseren, of op basis van hersenscans die ze maken door chemische stoffen in de hersenen te injecteren.

Dit zijn erg ingrijpende en kostbare methodes.

Een van de wetenschappers achter het project, Marianna La Rocca van de University of Bari in Italië, zegt tegen New Scientist dat zij en haar team de methode nu willen uitbreiden.

Ze hoopt dat de methode ook helpt om andere zenuwaandoeningen vroegtijdig te herkennen, zoals de ziekte van Parkinson, die ongecontroleerde trillingen in de armen en benen van patiënten veroorzaakt.