Shutterstock
alzheimer, vaccin, eiwit

Een pufje in de neus voorkomt alzheimer

Er bestaat geen behandeling tegen alzheimer, maar na 20 jaar onderzoek komt er mogelijk wel een vaccin aan.

Alzheimer is wereldwijd het meest voorkomende type dementie, maar de medische wetenschap is er tot dusver niet in geslaagd een vaccin te ontwikkelen.

Nu beginnen de eerste tests op mensen, waarmee de veiligheid en effectiviteit worden getest van een neusvaccin tegen de neurodegeneratieve aandoening.

Baanbrekende tests

Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts, VS willen het vaccin na 20 jaar onderzoek testen op 16 patiënten van 60-85 jaar.

Volgens hoofdonderzoeker Howard L. Weiner is het een baanbrekende stap in de strijd tegen de aandoening.

De patiënten vertonen vroege symptomen van alzheimer en krijgen elk met een week tussentijd twee doses van het neusvaccin.

alzheimer, Howard, vaccin

Dr. Howard L. Weiner, neuroloog en hoofdonderzoeker van de tests.

© Len Rubenstein

Positieve resultaten bij muizen

Het vaccin bevat de adjuvant (een soort chemische katalysator) protolline, en de onderzoekers hopen dat dit de immuunrespons van het lichaam activeert via de witte bloedcellen in de lymfeklieren aan de zijkanten en achterkant van de nek.

Vandaar moeten de bloedcellen naar de hersenen gaan om de opgehoopte plaques van bèta-amyloïd te bestrijden die de waarschijnlijke hoofdoorzaak van alzheimer zijn.

De gebruikte methode is twee decennia lang onderzocht en kan alzheimer bij muizen voorkomen en behandelen.

De onderzoekers wijzen er echter op dat er een wezenlijk verschil is tussen muizen en menselijke patiënten. Eerdere ervaringen hebben laten zien dat bij alzheimer positieve resultaten bij muizen niet per se iets zeggen over het effect bij mensen.

Sterke stijging in alzheimergevallen verwacht

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben wereldwijd circa 55 miljoen mensen dementie, en naar verwachting stijgt dat aantal tot 78 miljoen in 2030 en 139 miljoen in 2050.

Naar schatting van het onderzoeksteam van het Brigham and Women’s Hospital kan 40 procent van alle gevallen van dementie worden voorkomen met veranderingen in de levensstijl.

Daarbij valt te denken aan bewegen, gezond eten en mentale en sociale activiteiten.

De eerstvolgende stap in het onderzoek is te testen of het vaccin niet gevaarlijk is voor mensen. Bij positieve resultaten zal er worden getest op de effectiviteit.