Wanneer verandert hiv in aids?

Hiv is nog steeds een ongeneeslijke ziekte, maar pas als het in aids verandert, wordt het dodelijk Maar hoe en hoe snel verandert een hiv-infectie in aids?

SHUTTERSTOCK

Het hiv-virus tast het immuunsysteem in je bloed aan, doordat het zijn genen in je immuuncellen splitst.

Een hiv-infectie is pas na meerdere jaren echt levensbedreigend, omdat het virus een trage opbouwfase doormaakt en daarna pas verandert in aids.

Het hiv-virus tast je immuunsysteem aan door zijn genetisch materiaal, dat uit twee identieke RNA-moleculen bestaat, in je immuunsysteem te legen, in de zogeheten CD4+-immuuncellen.

De RNA-moleculen worden hier gehercodeerd tot een DNA-molecule, die negen genen bevat die samen een hiv-virus vormen. Deze genen worden gesplitst in de chromosomen van de CD4+-cellen, waar ze permanent deel gaan uitmaken van het erfelijk materiaal van de cel.

Het virus verspreidt zich in het geheim

Zodra iemand is besmet, worden de virusgenen geactiveerd. Zij maken nieuwe virale deeltjes aan die uit de immuuncellen naar buiten komen en veel ervan doden. Binnen enkele weken verspreidt het hiv-virus zich naar een groot gedeelte van de ontvankelijke CD4+-cellen.

Hierdoor raakt het immuunsysteem van de patiënt een tijdje verzwakt en ontstaan er griepachtige symptomen, waarvan de meeste mensen veronderstellen dat het niets ernstigs is.

Daarna raakt het hiv-virus in een soort sluimertoestand, waarbij de symptomen enigszins afnemen terwijl het virus zich in het geheim gestaag verspreidt.

Onschuldige ziekten kunnen dodelijk zijn

Deze sluimertoestand duurt gewoonlijk vijf tot tien jaar, waarin het hiv-virus zich gestaag in het bloed voortplant en langzaam de CD4+-cellen afbreekt. Uiteindelijk worden vitale gedeelten van het immuunsysteem buitenspel gezet en ontstaat er aids.

Vanaf dat moment kunnen zelfs alledaagse ziekten en gewoonlijk onschadelijke virussen dodelijk zijn voor de patiënt.

Virus ligt jarenlang op de loer

Het duurt ongeveer tien jaar vanaf het moment dat een hiv-virus zich gaat verspreiden tot iemand die besmet is, ziek wordt van aids. In de tussenliggende periode heeft het virus de cellen in het bloed afgebroken.

Cocktail van medicijnen remt hiv-virus af

Een hiv-infectie is nog steeds ongeneeslijk, maar sinds 1996 kunnen artsen de ziekte afremmen door een cocktail van drie of meer geneesmiddelen toe te dienen, die op minstens twee verschillende manieren werken. Bijvoorbeeld door de productie van RNA-moleculen en eiwitten af te remmen die nodig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe virale deeltjes.

Deze combinatiebehandeling kan ervoor zorgen dat de ziekte zich niet ontwikkelt tot aids en zorgt ervoor dat een hiv-infectie een chronische ziekte wordt, waar de patiënt mee kan leven.