Shutterstock/Adam Jan Figel
Er is een resistent hiv-virus gevonden. Hier wordt een man op hiv getest.

Resistent hiv-virus verspreidt zich naar meerdere landen

Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toont aan dat een gemuteerde en resistente vorm van het hiv-virus in meerdere landen voet aan de grond heeft gekregen.

Al zijn er wereldwijd 37,9 miljoen mensen besmet met het hiv-virus, slechts een klein percentage hiervan overlijdt uiteindelijk aan aids-gerelateerde ziekten.

Dit komt vooral door de zogeheten anti-retrovirale medicijnen die in de jaren 1990 op de markt kwamen en sindsdien het dodelijke virus in bedwang houden.

Helaas ziet het er nu naar uit dat het hiv-virus weer toeslaat.

Resistentie bereikt een kritisch keerpunt

In een nieuw rapport beschrijft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ontwikkeling van een gemuteerde vorm van het hiv-virus die resistent is voor de meest gebruikte medicijnen: efavirenz en nevirapine.

Het rapport is gebaseerd op gezondheidsgegevens uit 18 landen in Afrika, Azië en Amerika. De resultaten tonen aan dat er in 12 landen een resistentieniveau van meer dan 10 procent is onder de mensen die besmet zijn met het hiv-virus.

Daarnaast is er een deprimerende toename van resistentie onder vrouwen in Cuba, Honduras en Nicaragua, waar het resistentieniveau soms oploopt tot meer dan 30 procent.

Bekijk de hiv-resistentie in alle 18 landen

Volgens wetenschappers is er sprake van een kritisch keerpunt als het resistentieniveau boven de 10 procent komt.

Daarom adviseert de WHO nu ook om voortaan geen efavirenz en nevirapine meer voor te schrijven in landen waar het resistentieniveau boven de 10 procent ligt.

Op die manier kan een nog verdere ontwikkeling van resistentie hopelijk worden tegengegaan.

Onderbroken behandeling kan resistentie veroorzaken

In het rapport is ook te lezen dat resistentie drie keer zo vaak voorkomt bij mensen die met het hiv-virus zijn besmet en die gedurende een bepaalde tijd hun behandeling hebben stopgezet.

De WHO wijst er daarom op dat deze resistente vorm van hiv waarschijnlijk is ontstaan doordat mensen hun behandeling hebben onderbroken. Helaas komt dit in arme landen regelmatig voor. Meestal is dit te wijten aan geldnood en het ontbreken van medicijnen.

Hiv-pillen. Er zijn problemen met de voorziening van hiv-medicijnen in Zuid-Afrika.
© Shutterstock/Joseph Sohm

Als je je hiv-medicijnen niet consequent inneemt, dan heeft het virus optimale omstandigheden om zijn genetische structuur te muteren. En helaas staat het hiv-virus erom bekend dat het razendsnel kan muteren.