Onderzoekers genezen hiv

Binnen afzienbare tijd zijn hiv en aids mogelijk te genezen. Een Duits onderzoeksteam heeft het gevreesde virus verwijderd uit besmette muizen.

HIV-virus

Elke dag een batterij medicijnen slikken, met allerlei bijwerkingen kampen en gestigmatiseerd worden door de omgeving. Dat is al lange tijd de dagelijkse realiteit voor een groot deel van de 37 miljoen hiv-patiënten ter wereld.

Maar binnen een afzienbaar aantal jaren behoort dat mogelijk tot het verleden. Een Duits onderzoeksteam heeft een sensationele doorbraak bereikt.

Het team heeft een enzym gecreëerd dat het tot op heden ongeneeslijke hiv-virus mogelijk de das om kan doen.

Behandeling knipt hiv weg

Het enzym werkt als een soort schaar, dat het hiv-virus kan wegknippen uit het dna van de besmette persoon.

De proeven met het enzym en de conclusies daarvan zijn gepubliceerd in Nature Biotechnology, en worden beschouwd als een reusachtige doorbraak op het gebied van onderzoek naar hiv en dna.

De zogenoemde 'genschaar' heeft de naam Brec1 gekregen en is al met veel succes op muizen getest.

Na de behandeling met het enzym vertoonden de zieke muizen geen tekenen van besmetting meer.

De onderzoekers denken dat de behandeling ook met succes bij mensen kan worden toegepast – en zonder bijwerkingen.

Hiv-behandeling gemaakt door evolutie

Het enzym is gemaakt door middel van zogeheten gerichte evolutie – een techniek die het natuurlijke evolutieproces van eiwitten nabootst, maar waarbij onderzoekers kunnen sturen in welke richting de evolutie gaat.

Het Duitse onderzoeksteam wil zo snel mogelijk beginnen met tests op mensen. Dit zal waarschijnlijk in eerste instantie in Duitsland gebeuren.