Nieuwe antistof valt 99 procent van de hiv-stammen aan

Wetenschappers hebben een superantistof ontwikkeld, die het hiv-virus op drie plekken aanvalt. Het is de effectiefste behandeling tot nog toe, en hij kan volgend jaar op mensen worden getest.

Antistoffen

Een nieuwe superantistof kan 99 procent van de vele mutaties van het hiv-virus de baas.

© Shutterstock

Onderzoekers hebben een nieuwe superantistof ontworpen, die een cruciale factor kan worden in de strijd om het dodelijke hiv-virus uit te roeien.

Het moeilijke bij de behandeling van hiv is dat het virus zo snel muteert. Daardoor kan iemand met hiv verschillende variaties – of stammen – van het virus tegelijk hebben.

Hiv verwoest het immuunsysteem

Het immuunsysteem moet al die verschillende stammen tegelijk bestrijden, wat een onmogelijke opgave is voor de witte bloedlichaampjes. Daardoor bezwijkt het immuunsysteem, en dat maakt het lichaam extreem kwetsbaar voor allerlei infecties.

Vorig jaar werd ontdekt dat een klein deel van de mensen met hiv zeer effectieve antistoffen ontwikkelde, die tot 90 procent van de hiv-stammen tegelijk konden doden.

Superantistof doodt 99 procent

Onderzoekers probeerden vervolgens deze antistoffen aan het lichaam te onttrekken, en nu heeft een team van de US National Institutes of Health en het farmaceutische bedrijf Sanofi drie van deze antistoffen gecombineerd tot een superantistof. De drie stoffen binden zich elk op een andere plek aan het virus en doden samen 99 procent van alle hiv-stammen.

1 miljoen sterfgevallen per jaar

Het resultaat komt van een proef met apen en is gepubliceerd in Science. Naar verwachting zal volgend jaar worden begonnen met tests op mensen, en dat is goed nieuws voor de 36,7 miljoen mensen die zijn besmet met hiv of aids. In 2016 stierven er meer dan een miljoen mensen aan aids en gerelateerde ziekten.