Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antistoffen

Een nieuwe superantistof kan 99 procent van de vele mutaties van het hiv-virus de baas.

© Shutterstock
Geneeskunde - Aids

Nieuwe antistof valt 99 procent van de hiv-stammen aan

Wetenschappers hebben een superantistof ontwikkeld, die het hiv-virus op drie plekken aanvalt. Het is de effectiefste behandeling tot nog toe, en hij kan volgend jaar op mensen worden getest.

Onderzoekers hebben een nieuwe superantistof ontworpen, die een cruciale factor kan worden in de strijd om het dodelijke hiv-virus uit te roeien.

Het moeilijke bij de behandeling van hiv is dat het virus zo snel muteert. Daardoor kan iemand met hiv verschillende variaties – of stammen – van het virus tegelijk hebben.

Hiv verwoest het immuunsysteem

Het immuunsysteem moet al die verschillende stammen tegelijk bestrijden, wat een onmogelijke opgave is voor de witte bloedlichaampjes. Daardoor bezwijkt het immuunsysteem, en dat maakt het lichaam extreem kwetsbaar voor allerlei infecties.

Vorig jaar werd ontdekt dat een klein deel van de mensen met hiv zeer effectieve antistoffen ontwikkelde, die tot 90 procent van de hiv-stammen tegelijk konden doden.

Superantistof doodt 99 procent

Onderzoekers probeerden vervolgens deze antistoffen aan het lichaam te onttrekken, en nu heeft een team van de US National Institutes of Health en het farmaceutische bedrijf Sanofi drie van deze antistoffen gecombineerd tot een superantistof. De drie stoffen binden zich elk op een andere plek aan het virus en doden samen 99 procent van alle hiv-stammen.

1 miljoen sterfgevallen per jaar

Het resultaat komt van een proef met apen en is gepubliceerd in Science. Naar verwachting zal volgend jaar worden begonnen met tests op mensen, en dat is goed nieuws voor de 36,7 miljoen mensen die zijn besmet met hiv of aids. In 2016 stierven er meer dan een miljoen mensen aan aids en gerelateerde ziekten.

Lees ook:

Kanker

Bloedstaal spoort kanker vier jaar vóór de symptomen op

4 minuten
Hiv status
Aids

Hiv waart al 100 jaar rond

0 minuten
Aids

Nieuwe behandeling kan hiv genezen

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg