Hiv waart al 100 jaar rond

Rond 1910 muteerde het relatief milde apenvirus 'siv' en ontwikkelde het zich tot 'hiv'. Lees hier de hele geschiedenis van hiv.

Hiv status

Vandaag de dag zijn er 35 miljoen mensen met het hiv-virus in hun lichaam. Hoewel de ziekte pas in de jaren 1980 meer bekendheid kreeg, ontwikkelde hiv zich al ruim 100 jaar geleden in Afrika.

? 1910: Van siv tot hiv

Een virus bij apen, het simian immunodeficiency virus ofwel siv, muteert en ontwikkelt zich tot hiv in Afrika.

? 1959: Het eerste geval

Het eerste gedocumenteerde geval van hiv betreft een man in Congo, Afrika. Niemand weet wat de man mankeert. Pas in 1988 kunnen onderzoekers het etiket 'hiv' op de aandoening plakken met behulp van een oud bloedmonster.

? 1981: Infecties onder homoseksuelen

Amerikaanse onderzoekers rapporteren over vijf verder gezonde, homoseksuele mannen in en om Los Angeles, die plotseling een zeldzame longinfectie ontwikkelen. Dat wijst erop dat hun immuunsysteem buitenspel is gezet. Aan het einde van het jaar zijn meer dan 270 mannen besmet geraakt, van wie er 100 zijn overleden.

? 1982: Aids ziet het daglicht

Er komen steeds meer gevallen bij. In september wordt voor het eerst de benaming acquired immune deficiency syndrome of aids gebruikt om de ziekte te beschrijven.

? 1983: Aids wordt gekoppeld aan seks

Vrouwen met een mannelijke sekspartner die is besmet met aids, worden vaak ook ziek. Twee onafhankelijke onderzoeksgroepen schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Science dat er een zogeheten retrovirus ten grondslag ligt aan aids. In een rapport wordt voor het eerst vastgesteld dat aids seksueel of via het bloed overdraagbaar is.

? 1986: Hiv krijgt zijn naam

Het virus krijgt de naam human immunodeficiency virus – in het Nederlands 'humaan immunodeficiëntievirus' – of hiv.

? 1991: Hiv bij beroemdheden

Het rode lintje wordt geïntroduceerd en wordt al snel het internationale symbool voor aids. De basketballer Erwin ’Magic’ Johnson maakt bekend dat hij hiv heeft. Freddie Mercury, de zanger van Queen, sterft aan de gevolgen van aids.

? 1994: VS zwaar getroffen door hiv

Aids wordt doodsoorzaak nummer 1 voor Amerikanen tussen de 25 en 44 jaar.

? 1995: Medicijn tegen hiv op de markt

Het eerste medicijn tegen hiv wordt goedgekeurd. Dat geeft het startschot voor de ontwikkeling van een aantal zogeheten antiretrovirale medicijnen tegen het hiv-virus. Datzelfde jaar komt het aantal aidspatiënten in de VS op een half miljoen.

? 1999: Miljoenen leven met hiv

Volgens de WHO is aids de vierde doodsoorzaak wereldwijd, en in Afrika de grootste. Over de hele wereld leven 33 miljoen mensen met hiv, en het virus heeft in totaal aan 14 miljoen mensen het leven gekost.

? 2009: Minder nieuwe hiv-besmettingen

Goed nieuws: het laatste decennium zijn er wereldwijd 17 procent minder nieuwe hiv-besmettingen vastgesteld. Het aantal nieuwe gevallen in Oost-Azië is echter met 25 procent toegenomen.

? 2012: Afrika heeft onvoldoende medicijnen

Ten zuiden van de Sahara in Afrika krijgen 6,2 miljoen mensen antiretrovirale medicijnen tegen hiv. Dat is ongeveer 56 procent van het aantal dat de behandeling nodig heeft.

Geschat aantal mensen met hiv en aids in 2008. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hoe word je besmet met hiv?

Hiv is een seksueel overdraagbaar virus, dat tegenwoordig kan worden behandeld met antiretrovirale medicijnen. Het virus blijft echter altijd in het lichaam op de loer liggen en manifesteert zich als de patiënt immuun wordt of stopt met de hiv-medicijnen.

Hiv-vaccin is in de maak

Er zijn diverse onderzoeksteams bezig om de zwakheden van het hiv-virus bloot te leggen en daarmee een vaccin te vinden tegen hiv.

Een van de oplossingen is een levend, verzwakt virus in te brengen in het lichaam, een andere mogelijkheid is te voorkomen dat hiv de immuuncellen kan aantasten. Dat kan worden bereikt door antistoffen aan het oppervlak van het virus te hechten, zodat dit zich niet langer kan binden aan de immuuncellen.

Lees hier meer over het onderzoek naar een vaccin tegen hiv: