sæd sperm

Onderzoekers spoelen hiv uit sperma

Met een nieuwe methode kunnen onderzoekers het hiv-virus nu verwijderen uit menselijk zaad.

2 juli 2015 door Anne Lykke og Marc Prosser

Hiv wordt uit sperma gewassen

Een man met een hiv-infectie kan voortaan weer gezonde kinderen krijgen. Met een nieuwe methode kan het sperma namelijk worden 'gewassen', zodat het hiv-virus uit de zaadcellen wordt verwijderd.

Zo wordt hiv uit het zaad gehaald

  1. Zaad centrifugeren: Met de methode isopycnische centrifugatie wordt het zaad naar dichtheid verdeeld in een aantal lagen. Daardoor worden de zaadcellen in één laag verzameld en afgesplitst van de rest van het vocht.

  2. Zaadcellen wassen: De zaadcellen worden in een speciale oplossing geplaatst, Ham's F10. Dan worden alle cellen weggespoeld die geen geslachtscellen zijn en daardoor het hiv-virus kunnen bevatten. Het levende hiv-virus komt niet voor in geslachtscellen, dus de zaadcellen die overblijven, zijn helemaal schoon.

  3. Zaadcellen in tweeën delen: De ene portie zaadcellen wordt getest op de aanwezigheid van hiv, terwijl het andere deel kan worden gebruikt voor kunstmatige bevruchting.

Hiv verdween in de meeste gevallen

De methode is effectief, maar niet 100 procent zeker. In enkele gevallen kan er nog een klein beetje hiv over zijn: maximaal 9 exemplaren per milliliter.

Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bleek dat hiv na de reiniging nog in slechts 70 van de 1279 monsters voorkwam.

Er zijn echter geen vrouwen of baby's met hiv besmet geraakt na gebruik van de methode.

Twee mannen werden hiv zelf de baas

Niet alleen op het gebied van het reinigen van sperma wordt er vooruitgang geboekt. Er zijn aanwijzingen gevonden dat sommige mensen met hiv zichzelf hebben genezen van het virus. Lees hier meer:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: