Het nieuwe coronavirus heeft momenteel de wereld in zijn greep. Het virus tast vooral de luchtwegen aan en kan longontstekingen, ademnood en in het ergste geval de dood tot gevolg hebben.
4-5 procent van alle patiënten heeft ook last van overgeven en diarree, wat erop wijst dat het virus ook het spijsverteringsstelsel aanvalt.
Een aantal kleinere onderzoeken laat bovendien een aantal verrassende en verontrustende symptomen zien bij patiënten met COVID-19, namelijk dat de virusdeeltjes ook de hersenen kunnen binnendringen. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit China blijkt zelfs dat één op de drie patiënten met COVID-19 last heeft van symptomen in de hersenen.
Er is nog niet wetenschappelijk bekend hoe de virusdeeltjes erin slagen om de bloed-hersenbarrière te doorbreken, maar eerder onderzoek lijkt aan te geven dat dit waarschijnlijk via de neus gebeurt.
Volg een virusdeeltje op weg naar de hersenen:
Ingeademd virus kan de hersenen bereiken

Neusgat
Virusdeeltjes worden ingeademd en besmetten de zenuwcellen boven in het neusgat.
Reukkolf
Van de zenuwcellen reizen de virusdeeltjes door naar de reukkolf – een zenuwstructuur die de neus verbindt met de hersenen.
Hersenen
Via de reukkolf verspreidt het virus zich in de hersenen, waar het verschillende gebieden aantast.
Een aantal artsen vermoedt dat een deel van de meest extreme COVID-19-gevallen met acute ademhalingsproblemen veroorzaakt wordt doordat virusdeeltjes de hersenschors aanvallen en het centrale zenuwstelsel platleggen.
Deze nieuwe kennis kan wellicht doorwerken in de richtlijnen die aangeven op welke symptomen zorgmedewerkers en burgers extra goed moeten letten.