4 dingen die je moet weten over parkinson

Ruim 30 jaar kampte de wereldberoemde bokslegende Muhammad Ali met de chronische neurologische aandoening parkinson. Leer meer over deze ziekte, die nog altijd ongeneeslijk is.

Parkinson top
© Shutterstock

Als drievoudig wereldkampioen in het zwaargewicht speelde Muhammad Ali de hoofdrol in enkele van de grootste bokswedstrijden in de geschiedenis.

Maar de zwaarste tegenstander, de ziekte van Parkinson, kwam hij pas tegen nadat hij zijn bokshandschoenen aan de wilgen had gehangen.

Naar schatting lijden wereldwijd 7 tot 10 miljoen mensen aan parkinson.

Wij geven antwoord op een aantal veelgestelde vragen over deze ziekte.

1. Wat is parkinson?

Shutterstock

De ziekte van Parkinson is een chronische neurologische aandoening, die wordt veroorzaakt door een tekort aan de signaalstof dopamine.

Dopamine wordt gevormd in de basale ganglia diep in de hersenen en fungeert als een soort chemische koerier, die berichten overdraagt van de ene zenuwcel naar de andere in de lange ketens van cellen die het zenuwstelsel vormen.

De hersenen hebben constant dopamine nodig om de bewegingen van het lichaam aan te sturen. Daarom wordt de signaalstof voortdurend gevormd en weer afgebroken.

Maar bij mensen met parkinson wordt de aanmaak van dopamine verminderd, terwijl de afbraak gewoon doorgaat.

Daardoor ontstaat geleidelijk een tekort aan dopamine, wat leidt tot de toestand die we de ziekte van Parkinson noemen.

2. Waardoor krijg je parkinson?

Ondanks decennia van intensieve studies is nog steeds niet goed duidelijk waarom iemand parkinson krijgt. In de meeste gevallen is de oorzaak van de dopamineafbraak onbekend.

Het vermoeden is echter dat de oorzaak een combinatie is van genetische aanleg, en dus erfelijk is, en externe factoren, zoals milieu, de plek waar je bent opgegroeid een vergiftiging.

De ziekte openbaart zich het vaakst bij mensen tussen de 50 en 70 jaar, en komt meer voor naarmate de leeftijd stijgt.

Mannen worden iets vaker getroffen dan vrouwen.

3. Wat zijn de symptomen?

Shutterstock

Stijfheid, evenwichtsstoornissen, traagheid en bevingen in rust zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van parkinson.

De ziekte kan echter ook andere symptomen hebben, zoals een beperkte mimiek, een zachtere stem en algehele vermoeidheid.

Meestal zijn de symptomen asymmetrisch. Dat betekent dat de hersenen niet in beide hersenhelften op dezelfde manier zijn aangetast.

4. Is parkinson behandelbaar?

Er zijn medicijnen die bepaalde symptomen van parkinson kunnen bestrijden, maar de ontwikkeling van de ziekte kan niet worden tegengehouden. Er wordt echter wel hard naar oplossingen gezocht.

In 2014 publiceerde een onderzoeksteam van de Harvard University nog een verrassend resultaat.

De onderzoekers deden een experiment waarbij ze dopaminecellen transplanteerden in de hersenen van een kleine groep parkinsonpatiënten. Het bleek dat de getransplanteerde dopaminecellen gedurende de 14 jaar dat het onderzoek liep gezond bleven functioneren.

De onderzoekers hopen dat de transplantatie van dopamineneuronen de weg kan banen voor een betere behandeling van parkinson in de toekomst.

Bronnen: Parkinson Vereniging, netdoktor.dk