Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 wapens tegen de tweede golf van het coronavirus

De wereld bereidt zich op dit moment voor op de mogelijke terugkeer van de coronapandemie. Gelukkig zijn we dankzij de wetenschap klaar voor ronde twee.

Shutterstock

De coronadreiging is nog lang niet weg en vanwege het weer zitten mensen op het noordelijk halfrond in het najaar vaker binnen en dichter op elkaar. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de terugkeer van het coronavirus – de tweede golf.

Dankzij de SARS-CoV-2-pandemie komen wetenschappers steeds meer te weten over het virus en de ziekte COVID-19. De afgelopen maanden is er enorm veel kennis vergaard, waardoor de wereld klaar is voor de verwachte tweede golf.

Dit zijn de drie belangrijkste wapens:

1. Behandeling – Geneesmiddelen verhogen overlevingskansen

Het geneesmiddel remdesivir wordt veel gebruikt om COVID-19 te behandelen.

© Shutterstock

Er worden meerdere vaccins tegen COVID-19 ontwikkeld. De University of Oxford test bijvoorbeeld een vaccin dat effectief is en dat bij 1077 geteste patiënten het coronavirus heeft kunnen tegenhouden.

Totdat er daadwerkelijk een vaccin is, kunnen artsen echter alleen de ziekte behandelen.

Het geneesmiddel remdesivir kan bijvoorbeeld de opnametijd van COVID-19-patiënten verkorten door een molecuul te blokkeren dat ervoor zorgt dat het virus nieuwe kopieën van zichzelf maakt.

Zeer recent bleek uit een onderzoek dat er 21 goedgekeurde geneesmiddelen zijn die het zichzelf kopiëren van het virus kunnen afremmen en daardoor een aanvulling zijn op remdesivir.

2. Opsporen besmettingshaarden – Mutaties laten besmettingspatronen zien

Dankzij tests en gensequentiebepaling kan de verspreiding beter in kaart worden gebracht.

© Shutterstock

Eerder werden mutaties van het coronavirus gezien als een mogelijke toekomstige dreiging.

Nu blijkt echter dat de kleine veranderingen in de genetische code van de virusdeeltjes een belangrijk hulpmiddel zijn voor epidemiologen die besmettingsketens opsporen en proberen te doorbreken.

Dankzij nieuwe gensequentiehulpmiddelen kunnen ze de hele code van het virus uitlezen en zien welke patiënten drager zijn van dezelfde variant van het virus.

In Denemarken werden bijvoorbeeld alle COVID-19-gevallen genetisch in kaart gebracht, zodat epidemiologen nu landspecifieke mutaties kunnen opsporen en zo nieuwe besmettingsketens snel de kop in kunnen drukken.

3. Bescherming – Mondkapje is een reddingsboei

Onderzoek wijst erop dat mondkapjes besmettingen voorkomen.

© Shutterstock

Een Spaans onderzoek heeft grote twijfel gezaaid over groepsimmuniteit als doel om als samenleving uit de greep van het coronavirus te blijven.

Het bleek dat slechts vijf procent van de bevolking antistoffen in het bloed had – ondanks het feit dat Spanje een van de zwaarst getroffen landen in Europa is, met meer dan 280.000 besmettingen.

Dit onderstreept nog maar eens het belang van richtlijnen vanuit de overheid, zoals afstand houden, goede hygiëne en het vermijden van drukke plaatsen.

Daarnaast blijkt uit het ene onderzoek na het andere dat mondkapjes 95 procent van de kleine virusdeeltjes uitfilteren voor ze onze luchtwegen bereiken en, ongeacht de kwaliteit, de omgeving beschermen als de drager hoest of niest.

Uit een nieuw onderzoek van een ziekenhuis in Massachusetts (VS) bleek bijvoorbeeld dat het aantal besmettingsgevallen daalde toen het ziekenhuis mondkapjes verplicht stelde, terwijl het aantal gevallen in de rest van de staat bleef stijgen.

Dit wijst er eens te meer op dat mondkapjes een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen SARS-CoV-2 – of we het nou leuk vinden of niet.

Lees ook:

Man met mondkapje
Ziektes

5 dingen die je moet weten over mondkapjes

13 minuten
Ziektes

Klopt dat wel? Russisch turbovaccin klaar in oktober

3 minuten
Superspreder coronavirus
Ziektes

LIJST: 5 superverspreiders in de geschiedenis

6 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg