Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 redenen dat er meer mannen sterven door het coronavirus

Het aantal sterfgevallen laat een onverklaarbare tendens zien: er overlijden veel meer mannen dan vrouwen als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dit heeft wellicht te maken met slechte gewoonten of een slechtere gezondheid, of de oorzaak is ergens diep in onze cellen verborgen.

Shutterstock

Er zijn al meer dan 175.000 mensen overleden als gevolg van het coronavirus en de autoriteiten richten zich voornamelijk op kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden. Er is echter nog een groep die is oververtegenwoordigd in de statistieken.

Uit alle cijfers blijkt dat veel meer mannen dan vrouwen ernstig ziek worden en overlijden als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het onderzoeksproject Global Health trekt deze conclusie aan de hand van gegevens uit 26 landen.

De oververtegenwoordiging van mannen zien we terug in de statistieken van diverse landen:

  • Finland – 72 procent mannen
  • Denemarken – 61 procent mannen
  • Nederland – 61 procent mannen
  • Zweden – 58 procent mannen
  • Noorwegen – 52 procent mannen

In het zwaar getroffen Italië is 67 procent van de overledenen man.

De gegevens laten overduidelijke trends zien, maar de wetenschap heeft hier nog geen verklaring voor gevonden. Uit eerdere onderzoeken kunnen we wel een aantal algemene conclusies trekken over de reden dat mannen tijdens een viruspandemie zwaarder worden getroffen dan vrouwen.

1. Gedrag – Mannen zijn kwetsbaar door ongezonde gewoonten

© Shutterstock

In de meeste landen is de besmetting vrijwel gelijk verdeeld over de beide geslachten. Een onderliggende oorzaak voor de hogere sterfte onder mannen met COVID-19 kan onverantwoordelijk gedrag zijn, waardoor ze de ziekte minder goed kunnen bestrijden.

Een aantal onderzoeken wijst roken aan als belangrijke factor die mannen kwetsbaarder maakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nog twee redenen. De ene reden is dat roken een verhoogd risico van longaandoeningen met zich meebrengt, waardoor rokers een risicogroep vormen. De andere reden is dat rokers vaker hun gezicht aanraken of bijvoorbeeld waterpijpen met elkaar delen en zich daarmee niet aan de richtlijnen houden.

In een land als Denemarken roken er echter net zoveel vrouwen als mannen, dus roken levert slechts een kleine bijdrage aan het hogere sterftecijfer onder mannen.

Andere factoren, zoals de neiging van mannen om minder zorgvuldig hun handen te wassen of hun onwil om naar de huisarts te gaan, kunnen een rol spelen, maar de directe relatie met de huidige coronasituatie is tot op heden uitsluitend theoretisch.

2. Biologie – Twee X-chromosomen zijn het geheime wapen van de vrouw

© Shutterstock

Vrouwen hebben in de strijd tegen het coronavirus mogelijk een troefkaart in hun cellen. In de celkern bevinden zich chromosomen die meer dan duizend genen bevatten, die op hun beurt weer een groot aantal lichaamsfuncties aansturen.

Uit onderzoek is gebleken dat X-chromosomen, waar vrouwen er twee van hebben en mannen slechts één, ten minste 60 genen bevatten die iets te maken hebben met ons immuunsysteem. Zo bevat het X-chromosoom bijvoorbeeld een eiwit dat de aanwezigheid van het coronavirus opmerkt. De immuuncellen van vrouwen zijn daardoor twee keer zo goed in staat om de strijd met de indringer aan te gaan.

Vrouwen hebben een aantoonbaar beter immuunsysteem dan mannen. Tijdens eerdere epidemieën – bijvoorbeeld tijdens SARS in 2003 – kan dit de overlevingskansen van vrouwen hebben verhoogd.

3. Gezondheid – Mannen hebben vaak onderliggend lijden

© Shutterstock

Mensen met onderliggend lijden worden volgens een onderzoek meer dan twee keer zo vaak getroffen door ernstige symptomen en in de VS heeft 38 procent van alle gevallen te maken met onderliggend lijden.

Mannen zijn in het algemeen oververtegenwoordigd in de cijfers voor een groot aantal aandoeningen, bijvoorbeeld voor hartkwalen, hernia’s, artritis en alvleesklierontsteking. Dit kan bijdragen aan de scheve verhoudingen in de statistieken die betrekking hebben op corona.

Uit diverse gegevens blijkt dat vrouwen minder vaak met diabetes of verhoogde bloeddruk worden gediagnosticeerd dan mannen, maar ook dat is eigenlijk niet voldoende om het verschil te verklaren.

Vaccins trekken de verhoudingen ook niet recht

Al geven de vele onderzoeken geen duidelijke redenen voor verschillen in de statistieken, onze kennis over de algemene gezondheid en immuunrespons bij vrouwen is cruciaal voor de ontwikkeling van vaccins. Volgens diverse onderzoeken hebben vrouwen straks ook meer profijt van een vaccin.

Met de verschillen in het achterhoofd kunnen wetenschappers de meest effectieve vaccins ontwikkelen – voor zowel vrouwen als mannen.

Lees ook:

Ziektes

Klopt dat wel? Russisch turbovaccin klaar in oktober

3 minuten
Ziektes

5 dingen die we kunnen leren van het coronavirus in Noord-Italië

6 minuten
Prostaatkanker
Kanker

Nieuwe techniek moet mannen met kanker redden

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg