3-4 keer per week wijn verlaagt het risico op diabetes

Matig alcohol drinken is beter dan géén alcohol drinken, als je tenminste geen type 2 diabetes wilt krijgen, wijst een nieuwe grote studie uit. En wijn en bier werken beter dan sterke drank.

© Shutterstock

Drink gerust een glas wijn bij het eten. Een matig gebruik van alcohol is namelijk helemaal zo gek nog niet als je geen diabetes wilt krijgen, blijkt uit een nieuwe Deense studie.

Het verdelen van je alcoholverbruik over de week lijkt gunstiger te zijn dan niets drinken door de week en dan een dag in het weekend helemaal losgaan met je promillage.

Drinkgedrag onderzocht

In de studie beantwoordden 70.551 niet-diabetici enquêtevragen over hun drinkgedrag. Na 5 jaar namen de onderzoekers het nationale diabetesregister door en telden ze bij hoeveel mensen in die periode diabetes was geconstateerd.

Hun drinkgedrag werd vergeleken met de groep die geen diabetes had ontwikkeld.

Om andere invloeden uit te sluiten ontdeden de onderzoekers de cijfers van factoren als leeftijd, geslacht, BMI, opleiding, roken, voeding, lichamelijke activiteit, verhoogde bloeddruk en erfelijke ziekten.

Beter om het verbruik te spreiden

Uit de resultaten bleek dat mannen die 14 glazen per week dronken, 43 procent minder risico hadden om diabetes te ontwikkelen dan geheelonthouders. Vrouwen die 9 glazen per week dronken liepen zelfs 53 procent minder risico dan vrouwen die helemaal geen alcohol dronken.

Ook bleek dat mensen die hun alcoholgebruik spreidden over 3-4 dagen, in plaats van één keer per week veel te drinken, het minste risico op diabetes hadden.

Verder toonde de studie aan dat je beter wijn dan sterke drank kunt drinken.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat de natuurlijke stoffen in met name rode wijn een gunstig effect op de regulering van je bloedsuikerspiegel hebben.